Universiteit Leiden

nl en

Nele Mentens versterkt LIACS als hoogleraar Toegepaste Cryptografie & Databeveiliging

Oplossingen vinden voor economisch en maatschappelijk relevante problemen in digitale databeveiliging. Dat is wat Nele Mentens, hoogleraar Toegepaste Cryptografie & Databeveiliging wil bereiken bij het Leiden Institute of Advanced Computer Science (LIACS). Op 1 juni werd zij aangesteld om haar expertise in digital security in te zetten.

Cryptografische chips

Naast de nieuwe aanstelling bij LIACS is Mentens sinds 2014 universitair hoofddocent bij KU Leuven, waar ze zich concentreert op de implementatie van cryptografische algoritmen. ‘Hierbij is het doel om het energieverbruik en de kostprijs zo laag mogelijk te houden’, zegt Mentens. ‘In samenwerking met imec ontwikkelden we bijvoorbeeld cryptografische chips op plastic substraten, die veel goedkoper zijn dan traditionele silicium chips.’ Een ander aspect van haar onderzoek richt zich op configureerbare hardware-platformen om de beveiliging van netwerken efficiënter en doeltreffender te maken. ‘We werken aan systemen die op zeer hoge snelheid aanvallen in netwerken kunnen detecteren, gebaseerd op zowel statistische methoden als kunstmatige intelligentie’, vult Mentens aan. 

Hardware versus software

‘Veel uitdagingen en onopgeloste problemen op het gebied van databeveiliging in traditionele netwerken en Internet-of-Things (IoT) netwerken vereisen een aanpak op het niveau van hardware’, zegt Mentens. ‘Enerzijds is dat nodig om tot systemen te komen die aanvaardbaar zijn voor de eindgebruiker met betrekking tot energieverbruik, kostprijs en uitvoeringssnelheid. Anderzijds kunnen we zo een hoger niveau van beveiliging bekomen, omdat het voor aanvallers veel moeilijker is om wijzigingen aan te brengen in de hardware van een systeem dan in de software.’ Bij LIACS wil ze daarom gerichter werken aan hardware-gebaseerde oplossingen voor de beveiliging van digitale systemen en netwerken. 

Ook wil Mentens de interdisciplinaire samenwerking tussen KU Leuven en Universiteit Leiden versterken. ‘LIACS heeft een brede expertise in kunstmatige intelligentie en ik hoop daarom een link te maken met mijn onderzoek, en samenwerkingen binnen het instituut te exploreren’, sluit Mentens af. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.