Universiteit Leiden

nl en

Karwan Fatah-Black werkt mee aan herijking Nederlandse canon

Vandaag wordt de vernieuwde Canon van Nederland gepresenteerd. In het nieuwe overzicht van de Nederlandse geschiedenis wordt onder andere meer aandacht geschonken aan de 'meerstemmigheid' van de Nederlandse historie. Leidse historicus Karwan Fatah-Black maakte deel uit van de commissie die de Canon moest herijken.

Overzicht Nederlandse geschiedenis

De Canon is een lijst van 50 ‘vensters’ [thema’s, red.] die samen een chronologisch overzicht geven van de Nederlandse geschiedenis. De canon wordt gebruikt in het vormgeven van onder meer het onderwijs en integratiecursussen. In 2019 gaf het kabinet opdracht tot een herijking van de Canon. Fatah-Black vertelt over de totstandkoming van de nieuwe lijst: ‘In verloop van tijd verandert onze blik op de geschiedenis, vandaar dat de opdracht werd gegeven tot herijking van de canon.’

Karwan Fatah-Black

Meerstemmigheid en nuance

De herijking werd geleid door een commissie van acht wetenschappers en docenten. Fatah-Black: ‘We hebben alle teksten doorgenomen. Waar we vooral op hebben gelet is of we meerstemmigheid in de vensters konden aanbrengen, of de geschiedenis van alle kanten werd belicht. Het ging ons vooral om nuance en meerstemmigheid.’

Voor Fatah-Black was het bijzonder om mee te kunnen werken aan de herijkte Canon van Nederland. ‘Mijn kinderen komen nu op een leeftijd waarop ze geschiedenisles krijgen op school. Die lessen worden gebaseerd op de herijkte canon. Dat is een heel leuk vooruitzicht.’

Live presentatie

De presentatie van het vernieuwde overzicht in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem kon via een livestream gevolgd worden - in verband met de maatregelen omtrent COVID-19 was er maar beperkt publiek aanwezig in het museum. Tevens werd vandaag de tentoonstelling ‘CANON anno 2020 – Hoe doe je dat?!’ in het Openluchtmuseum Arnhem geopend.

De vernieuwde Canon van Nederland is te vinden op deze pagina.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.