Universiteit Leiden

nl en

Nieuwe hoogleraar gaat medicijnen ontwikkelen binnen academische wereld

Internist- klinisch farmacoloog Teun van Gelder is per 1 december 2019 benoemd tot Leidse hoogleraar Drug Discovery & Development. Hij zal zich bezighouden met het ontwikkelen van geneesmiddelen binnen de academische wereld, ook wel Academic Pharma genoemd.

In Leiden zijn alle partijen aanwezig om nieuwe geneesmiddelen te ontwikkelen in de academische setting, constateert Van Gelder. “Het Leiden Institute of Chemistry, het Leiden Academic Centre for Drug Research (LACDR), het Centre for Human Drug Research (CHDR), het Instituut Biologie Leiden, TNO Healthy Living, het Leiden Bio Science Park en het LUMC vormen samen een prachtig mooi spectrum voor het ontdekken en ontwikkelen van geneesmiddelen.” 

Onderlinge cohesie

Ondanks de aanwezigheid van de juiste ingrediënten voor Academic Pharma, is er volgens Van Gelder nog winst te bepalen in de onderlinge cohesie. Als nieuwe hoogleraar is het bijstaan van Leidse collega’s met raad en daad over geneesmiddelontwikkeling dan ook een van zijn belangrijkste taken. “Het is niet gek dat sommige veelbelovende trajecten zijn doodgebloed, want geneesmiddelontwikkeling is een complex en lang proces. Als chemicus ben je bijvoorbeeld niet opgeleid om een studie met patiënten op te zetten of gesprekken te voeren met regelgevende instanties zoals het CBG of EMA. Door mijn netwerk in te zetten hoop ik wetenschappers te ondersteunen op de route van molecuul naar geregistreerd medicijn.” 

Clinical research unit

Academische farma richt zich vooral op geneesmiddelen die voor farmaceutische bedrijven minder interessant zijn, zoals medicijnen voor zeldzame ziekten of bepaalde vormen van kanker. Om ontwikkeling van dergelijke medicijnen mogelijk te maken investeert het LUMC in een clinical research unit, die zich vooral zal bezighouden met vroegefase-geneesmiddelonderzoek op het gebied van (hemato)oncologie. Hierbij wordt nauw samengewerkt met het CHDR en het Leiden Bio Science Park.

Opleiding klinische farmacologie

Met zijn achtergrond als klinisch farmacoloog zal Van Gelder zich ook inzetten om de opleiding tot klinisch farmacoloog op te zetten binnen het specialisme Interne Geneeskunde. 

Internist – klinisch farmacoloog Teun van Gelder werkte ruim 30 jaar in het Erasmus MC, waarvan de laatste 10 jaar als hoogleraar Klinische Farmacologie.  

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.