Universiteit Leiden

nl en

Nieuwe hoogleraar wil betere zorg door app voor sarcoompatiënten

Artsen moeten samen met patiënten met bot- en wekedelentumoren op zoek naar een optimale persoonlijke behandelstrategie, vindt prof. dr. Michiel van de Sande. Hij heeft een app ontwikkeld die bij de behandelkeuze ondersteunt. Van de Sande is vanaf 1 mei 2020 benoemd tot Leidse hoogleraar Orthopedie, in het bijzonder Kinderoncologische Orthopedie.

Van de Sande is orthopedisch chirurg bij de afdeling Orthopedie in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Hij is gespecialiseerd in bot- en wekedelentumoren en algemene kinderorthopedie. “Omdat ik zowel bij het LUMC als het Prinses Maxima Centrum voor kinderoncologie werk, kan ik technieken uit de oncologische orthopedie implementeren in de kinderoncologie, en andersom. Zo blijven we de chirurgische zorg optimaliseren.”

Beter samen beslissen

Patiënten met bot- en wekedelentumoren en hun behandelaars staan vaak voor ingewikkelde behandelbeslissingen. Bijvoorbeeld of een patiënt na de tumorverwijdering nog bestraald moet worden of niet. “Aan de hand van internationale patiëntengegevens, zoals het type tumor en behandeling, hebben we een model gemaakt die de behandelkeuze moet ondersteunen.” Het model is verwerkt in de PERSARC-app en geeft de patiënt een persoonlijke prognose per behandeloptie. “We moeten met elkaar, artsen en patiënten, op zoek naar de optimale behandelstrategie, en die is voor elke persoon anders.”

Minder angst

Maar de PERSARC-app kan nog meer mogelijkheden bieden meent Van de Sande. Begin volgend jaar start een wetenschappelijk onderzoek met de app. “We willen graag met de app voorspellen wanneer een patiënt na een behandeling de meeste kans heeft op terugkeer van de tumor. De app geeft op basis van berekeningen aan dat je die ene patiënt bijvoorbeeld vaker moet controleren direct na de behandeling en daarna steeds minder.” Zo kan er veilig worden bepaald of er minder of meer controles moeten worden ingepland. “Dat bespaart niet alleen kosten, maar kan ook angst wegnemen bij de patiënt”, vertelt Van de Sande.  

Lichtgevende tumoren

Naast het ondersteunen van de behandelkeuze houdt Van de Sande zich bezig met het optimaliseren van de oncologische chirurgie. “Als we de tumor door beeldvorming zichtbaar kunnen maken voor de arts, kan de tumor veel nauwkeuriger verwijderd worden. De kans op terugkeer neemt dan af.”

Bij darmtumoren wordt een vergelijkbare techniek al ingezet. Van de Sande onderzoekt of de bot- en wekendelentumoren bij volwassenen en kinderen ook aangekleurd kunnen worden met een specifieke biomarker. “Het onderzoek zit nu in een preklinische fase. Daarna hopen we het in de kliniek te kunnen testen.”

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.