Universiteit Leiden

nl en

Podcast: ontdek de schuilkelder onder Wijnhaven

Onder ons Wijnhavengebouw in Den Haag ligt een grote schuilkelder. Hoe ziet die schuilkelder eruit, en waarvoor diende deze? In deze aflevering van Enkeltje Wetenschap neemt historicus Bart van der Boom je mee, en vertelt hij over de context waarin je deze bunker moet zien.

In de podcast vertelt Van der Boom onder meer dat er in Nederland tijdens de Koude Oorlog lang niet voor iedereen een schuilplek was. Bij het uitbreken van een kernoorlog zou er van Nederland weinig overblijven, hooguit een paar ambteraren. 'Deze schuilkelder is dus eigenlijk een soort decorstuk,' zegt Van der Boom in de podcast. 'Want je wil niet aan de bevolking laten weten dat bij het uitbreken van een kernoorlog alles verloren is.'

Meer afleveringen

Beluister hier alle afleveringen van Enkeltje Wetenschap. Of abonneer je via een van de volgende kanalen:

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.