Universiteit Leiden

nl en

'Grijp deze crisistijd aan voor meer empathie met onze gedetineerde medemens'

Door corona ervaren we aan den lijve wat inperking van vrijheid met ons doet. Wie dacht dat een gevangenisstraf peanuts was, ziet dat nu wellicht anders.

Jannemieke Ouwerkerk

In de huidige situatie onder de coronamaatregelen vallen ons twee dingen bijzonder zwaar, schrijft hoogleraar Europees Strafrecht Jannemieke Ouwerkerk in een opinitestuk in Trouw. 'Ten eerste de forse inperking van onze bewegingsvrijheid. (...) Naast de inperking van onze bewegingsvrijheid is er het monotone ritme, het gevoel dat de dagen zich aaneenrijgen.'

Minder bewegingsvrijheid en een ­monotoon dagritme: laten dit nu net de twee belangrijkste kenmerken van de gevangenisstraf zijn. Massaal ervaren wij ineens wat opgesloten zijn betekent en wat het zo ingrijpend maakt.'

Lees het hele artikel in Trouw.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.