Universiteit Leiden

nl en

AI tegen corona

Het is momenteel alle hens aan dek om de COVID-19 crisis te bezweren. Wetenschappers uit uiteenlopende disciplines helpen waar ze kunnen, ook deskundigen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). AI biedt zowel aan de frontlinie van de crisis als bij de te verwachte nasleep daarvan grote mogelijkheden. De Leidse hoogleraar Holger Hoos is een van de initiatiefnemers van het Europese AI-netwerk CLAIRE.

In een open brief aan de regeringsleiders van de EU-landen geven de Leidse hoogleraar machine learning en zijn collega’s van het CLAIRE- initiatief voorbeelden van hoe AI deskundigen kunnen bijdragen aan het bestrijden van het Corona virus. CLAIRE is het grootste Europese netwerk van AI deskundigen. ‘Denk bijvoorbeeld aan de enorme hoeveelheden gezondheidsdata die op een intensive care (IC) gegenereerd worden. Zelflerende algoritmes kunnen artsen helpen bij het maken van de moeilijke keuzes die soms nodig zijn. Van welke patiënt kunnen ze verwachten dat die opknapt en wie heeft er in de toekomst juist meer zorg nodig? Dat kan artsen helpen om pro-actiever te handelen.’

AI corona
Holger Hoos: ‘We willen helpen waar dat het meest nodig is.'

Kennis en kunde samenbrengen

Dit vereist volgens Hoos geen ingewikkelde computers met veel rekenkracht, maar wel iemand die het snel en op de juiste manier kan programmeren. ‘We willen helpen waar die hulp het meest nodig is. Het gaat ons er om dat we de kennis van AI- experts samenbrengen met mensen die kennis kunnen toepassen.’ Dat samenbrengen van kennis en kunde is precies het doel van CLAIRE.

Beter voorspellen

Naast hulp aan IC- artsen zou AI ook kunnen helpen met het beter voorspellen van het verloop van de epidemie: door zelfstandig te leren van het wat er in het verleden is gebeurd en die kennis toe te passen op actuele data. Of bij het zoeken naar moleculen die mogelijk gebruikt kunnen worden voor medicijnen en vaccins. ‘Dat gebeurt allemaal al wel, maar wij denken dat het beter kan, vandaar het initiatief om in CLAIRE mensen met complementaire expertise bij elkaar te brengen.’

Bestrijding corona begint met het verantwoord delen van data

Het verzamelen en verspreiden van patiëntgegevens kan een belangrijke bijdrage leveren aan het indammen van het coronavirus. Maar willen we succesvol zijn, dan moeten die data beter. Leidse data stewards sluiten zich daarom aan bij het Virus Outbreak Data Network (VODAN). Lees hun verhaal.

Privacy-compromissen

Landen als China, Taiwan, Singapore en Zuid-Korea hebben het nut van AI bij de bestrijding van het coronavirus al bewezen, schrijven Hoos en zijn collega’s in hun open brief. ‘Sommige toepassingen van AI, bijvoorbeeld het gebruik van mobiliteitsdata, stuiten in Europa al snel op privacy bezwaren. Want wij hebben een ander idee van privacy dan in veel Aziatische landen. Dat respecteren we natuurlijk. Maar ik denk ook dat bijzondere situaties compromissen vereisen. We beperken de burgerrechten nu al enorm. En er is nu eenmaal een grote noodzaak om de zwakkeren in de samenleving te beschermen. Ik denk dat veel mensen dat zullen begrijpen.’

Toekomsteconomie

En het gaat volgens Hoos niet eens meer alleen om het bezweren van deze gezondheids-crisis. ‘Hierna volgt zeker een economische crisis. We krijgen te maken met een economie die niet meer als vertrouwd zal kunnen functioneren. Sommige producten zullen moeilijk te produceren en te leveren zijn. AI is dan hard nodig om bevoorrading en logistiek weer op orde te krijgen. We zijn al lang klaar voor een meer AI-gedreven economie. Voor veel sectoren is het een kwestie van nieuwe software installeren. Laten we dat snel gaan doen, want het zal nodig zijn.’

Tekst: Maarten Muns
Mail de redactie

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.