Universiteit Leiden

nl en

Joost Beltman vertelt bij BNR over onderzoek naar communicerende T-cellen

De T-cellen van ons immuunsysteem weten slim samen te werken als ze infecties aanvallen. Dat ontdekte Joost Beltman, onderzoeker bij het Leiden Academic Centre for Drug Research, met behulp van een computermodel. Bij het programma Wetenschap Vandaag op radiozender BNR legt hij uit hoe T-cellen onderling communiceren om ons lichaam te beschermen.

Onderlinge communicatie

Bekend was al dat andere cellen in ons lichaam T-cellen signalen kunnen geven. Uit het computermodel dat Joost Beltman samen met Margriet Palm ontwikkelde blijkt dat de immuuncellen ook signalen door kunnen geven aan elkaar. Om een infectie te bestrijden stimuleren ze elkaars groei, maar wanneer er een overschot aan T-cellen dreigt remmen ze elkaar juist af .

Therapeutische toepassing

Bij bepaalde therapieën tegen kanker worden T-cellen bij een patiënt afgenomen, aangesterkt en vermenigvuldigd, om ze vervolgens terug te geven aan de patiënt. In principe worden grote hoeveelheden T-cellen teruggeplaatst voor een zo groot mogelijk effect. Beltman: ‘Het is mogelijk dat herhaalde dosissen van een kleine hoeveelheid T-cellen effectiever zijn in het bestrijden van tumorcellen dan één hoge dosis.'

Luister de aflevering van Wetenschap Vandaag hier terug.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.