Universiteit Leiden

nl en

Saniye Çelik in ScienceGuide over discriminatie en inclusie bij de politie

Saniye Çelik, CPL (Centre for Professional Learning) opleider, is uitgenodigd door de Vaste Kamercommissie Justitie en Veiligheid om haar expertise te delen met de Kamer op het gebied van discriminatie en inclusie binnen de politie. Volgens haar is het probleem rondom inclusie en diversiteit veelomvattend.

Saniye Çelik erkent dat het niet altijd makkelijk is om over diversiteit te spreken maar veranderingen laten te lang op zich wachten. Bovendien vinden politiemensen dat de beoogde en beloofde cultuurveranderingen ook niet snel genoeg worden doorgevoerd. Het gevolg hiervan is dat op het gebied van diversiteit te weinig gebeurt. Çelik stelt dat daardoor mensen met een niet-westerse migratieachtergrond de politie zo weer uitstromen: ‘we kunnen er niet omheen. Er is een serieus probleem bij de politie, er is geen sprake meer van incidenten. De helft van de politiemensen die zich etnisch divers noemt, ervaart discriminatie. Mensen van niet-Nederlandse origine stromen vaker de organisatie uit dan hun collega’s met puur Nederlandse wortels.’

Oplossingen

Om het diversiteitsprobleem op te lossen is het van belang om expertise van buiten naar binnen te halen: ‘Voor de oplossing van het vraagstuk dat wij vandaag bespreken is het essentieel expertise van binnen en van buiten bij elkaar te brengen. De politie is zelf onderdeel van het probleem en dan is het over het algemeen lastig om, zonder hulp van anderen, onderdeel te zijn van de oplossing’, aldus Çelik. Bovendien vindt Çelik dat het politieapparaat een afspiegeling moet zijn van de samenleving en dat er nog het een en ander moet gebeuren ten aanzien van het opleidingsniveau: ‘Als we bij de politie een afspiegeling willen zijn van de samenleving moet er nog veel gebeuren. De samenleving is qua opleidingsniveau veel hoger opgeleid dan wat we nu bij de politie hebben. Zou het niet zo moeten zijn dat de politie even slimme mensen heeft als de samenleving die we bedienen?’

 

Lees hier het volledige artikel van ScienceGuide hier.

Luister het rondetafelgesprek van de Vaste Kamercommissie Justitie en Veiligheid met Saniye Çelik hier.  

Diversiteit staat steeds vaker hoog op de agenda van publieke organisaties. Zij willen graag diversiteit en inclusiviteit bevorderen, maar in de praktijk blijkt dat een moeizaam karwei te zijn. Hoe bereid je mensen voor op de veranderende samenleving? Hoe stimuleer je een inclusieve cultuur in de organisatie? En hoe houd je deze in stand?

Meer informatie hierover? Schrijf je in voor de leergang Diversiteit & Inclusie op 5 maart. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.