Universiteit Leiden

nl en
Marlene Dumas @munchmuseet - Foto: Ove Kvavik

Marlene Dumas over de Huizingalezing: ‘Een kunstenaar moet zich niet hoeven verantwoorden’

Vrijdag 6 december houdt beeldend kunstenaar Marlene Dumas in de Pieterskerk de Huizingalezing. In een gesprek met Elsevier Weekblad gaat ze in op de voorbereiding, de inspiratie die de Pieterskerk haar geeft en het verhaal dat ze wil vertellen tijdens de lezing.

Ter voorbereiding op de lezing heeft Dumas eerdere lezingen teruggelezen en een grote hoeveelheid andere informatie tot zich genomen. Zo verdiepte de kunstenares zich onder andere in de geschiedenis van Leiden en de Pieterskerk, waar de lezing plaatsvindt. De Pieterskerk is voor Dumas een plek die haar inspireert: ‘Ik heb een dik boek gekocht over de kerk. Voor één foto. Een foto van een grafzerk. Ik ga daar iets mee doen in mijn lezing. Het leuke is dat ik er zelf veel van leer. Ik vind dat ik iets moet vertellen over waar ik ben.’

In de Huizingalezing wil ze opkomen voor de beeldende kunst. De titel van de lezing is: Het Onverantwoordelijke Gebaar – of ga terug naar waar jij vandaan komt. Over het onverantwoordelijke gebaar zegt ze: ‘Als je je te onderdanig ­opstelt, dan kun je geen kunst maken. Een kunstenaar moet zich niet hoeven verantwoorden. Maar tegenwoordig moet je bijna een heilige zijn. Je wordt om de oren geslagen met morele standpunten, van goed en fout. De nadruk ligt op meningen. De vrijheid van meningsuiting wordt in de strijd geworpen.’

Meer weten?

Lees het hele artikel op de website van Elsevier.

De 48ste Huizingalezing door Marlene Dumas

In de Pieterskerk in Leiden zal Dumas op vrijdag 6 december een rede houden. De lezing gaat over gedachten en verschijnselen die zich opdringen wanneer gesproken wordt over beeldende kunst: begrippen zoals oorsprong, cultuur, vrijheid en censuur. En over de onontkoombare relatie tussen beeld en woord.

Bestel hier tickets
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.