Universiteit Leiden

nl en
NASA

Science & Cinema: Leidse wetenschappers op het Leiden International Film Festival

Een film en quiz in de Oude Sterrewacht, met je mobiel zelf de afloop van de film bepalen, of in Den Haag naar een politieke satire kijken. Het kan allemaal in Science & Cinema, the 444 edition, een speciaal programma tijdens het LIFF, het Leiden International Film Festival.

Op het LIFF kun je kiezen uit tientallen films, maar vier vertoningen springen eruit. Ze zijn voor slechts 4,44 euro te bezoeken, worden vertoond op bijzondere locaties en voorzien van commentaar door Leidse wetenschappers. De vier films vormen het programma Science & Cinema, dat de universiteit aanbiedt vanwege haar 444-jarig bestaan.

Platte aarde

Waarom geloven mensen dat de aarde plat is? In de documentaire Behind the Curve in het Academiegebouw (4 november) komen deze Flat Earthers aan het woord. Filosoof Victor Gijsbers en Frans van Lunteren, hoogleraar geschiedenis van de natuurwetenschappen,  bespreken na afloop het (on)geloof in de wetenschap. In de Volkskrant zei Gijsbers onlangs dat je wetenschapstwijfelaars kan zien als trouwe volgelingen van Descartes. Die stelde dat je aan alles moet twijfelen – je eigen zintuigen, heilige geschriften, de verhalen van je ouders en inzichten van wetenschappers. Gijsbers: ‘Daar zit expliciet het idee in dat je iets alleen moet geloven als je het zelf kan checken.’

Politieke satire in Den Haag

Speciaal voor deze editie is er ook een filmvertoning in Den Haag, op 5 november. Op de Spaanse trappen in Wijnhaven kun je kijken naar de politieke satire In the Loop – met een koptelefoon voor perfect geluid. Met deskundig commentaar van Alexander Pleijter, die alles weet van fake news, journalistiek en nieuwe technologie. Onlangs twitterde hij over het idee dat je met kunstmatige intelligentie nepnieuws zou kunnen opsporen. ‘Volautomatisch nepnieuws detecteren. Het klinkt mooi, maar het lukt nog niet. Ik denk ook niet dat het ooit gaat werken. Goed nepnieuws lijkt namelijk als twee druppels water op echt nieuws.’

Kies zelf hoe de film afloopt

De derde film van het programma, in Trianon op 6 november, is een film die elke keer als je hem kijkt, anders af kan lopen. Tijdens Robin – Een Interactief Levensverhaal kun je als publiek zelf met je smartphone bepalen welke keuzes de hoofdpersoon van de film maakt. Filosoof Jan Sleutels en Yasco Horsman van het Centre for the Arts in Society bespreken de film en die keuzes na afloop.

Quiz over de maanlanding

De Oude Sterrewacht is op 8 november het decor van de vierde film, Dark Side of the Moon, over de landing op de maan. In een quiz na afloop test sterrenkundige Francisca Concha-Ramirez de kennis en meningen van het publiek over ons heelal.

Kaartjes voor 4,44 euro

De meeste films van het LIFF kosten zo’n 10 euro.  Voor deze films betaal je slechts 4,44 euro toegang. Je kunt je kaartjes online bestellen of ter plekke (alleen pinnen). Alle films en wetenschappelijke toelichtingen zijn in het Engels, behalve Robin op 6 november. 

Bestel nu je kaarten

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.