Universiteit Leiden

nl en
Foto: Simone Both

Eerste Uni for City themamiddag: ‘Kunst in de buurt om mensen met elkaar te verbinden’

Hoe belangrijk is kunst in de buurt? En welke rol kan de universiteit hierin spelen? Tijdens de eerste open brainstormsessie van Uni for City, gingen kunstenaars, studenten en beleidsmakers in gesprek over het thema Kunst in de buurt.

Brainstormen in het PLNT

De themamiddag, die plaatsvond in PLNT, werd afgetrapt met een twistgesprek om de Universiteit, de gemeente en de stad in gesprek te laten gaan. Het gesprek werd gevoerd door Gijsbert van Es (Gemeente Leiden), Julia Schmitz (PS Theater) en Edwin van der Heide (kunstenaar en onderzoeker). Na het twistgesprek volgden break-outsessies onder leiding van Jennefer Verbeek van Peen en Ui en Lot Vegter van Nieuwplaatz

Bram Boesschen Hospers, masterstudent Geschiedenis en student aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, was een van de aanwezigen bij de Uni for City themamiddag. ‘Ik ben student en ik woon in Leiden. Ik speel zelf klarinet en ik wil iets met dit thema in mijn buurt doen, maar ik weet nog niet precies wat. Ik ben hier vandaag om erachter te komen wat bewoners graag willen als het gaat om kunst en cultuur’, aldus Bram. 

‘Een plek waar kunst en de wetenschap samenkomt’ 

Na afloop van de break-outsessies kwam iedereen weer bij elkaar en werd gekeken wat de functie van kunst in de buurt is en welke rol de universiteit hierin kan spelen. 

De belangrijkste bevinding was duidelijk: kunst in de buurt moet de gemeenschapszin bevorderen en mensen met elkaar verbinden. En om te verbinden zijn overkoepelende netwerken nodig, die mensen uit hun bubbel halen. Het is belangrijk dat gecoördineerd wordt welke mensen er nodig zijn en waar deze te vinden zijn, maar in Leiden mist op dit moment een plek waar kunst en wetenschappelijke kennis samenkomen in de buurt. Er is tevens behoefte van verschillende kanten (bewoners, kunstenaars) om te weten hoe zij iets voor de Universiteit Leiden kunnen betekenen, in plaats dat de universiteit alleen iets voor hen betekent. 

De eerste Uni for City themamiddag was een nuttige en inspirerende bijeenkomst voor zowel de sprekers en aanwezigen als voor de Universiteit!

Wat wordt er met deze uitkomsten gedaan? Aan de hand van de Uni for City themamiddagen hopen we in kaart brengen waar de behoeftes en vragen liggen rondom deze thema’s. Zo kunnen we samen toewerken naar manieren waarop de Universiteit Leiden haar onderwijs en onderzoek zo kunnen inrichten dat het een wezenlijke bijdrage levert aan de stad.

Volgende sessies Uni for City 

Kunst in de buurt was de eerste van vier themamiddagen in de reeks Uni for City. In de komende maanden staan de volgende drie bijeenkomsten op het programma: 

•    Diversiteit in de Klas | Vrijdag 15 november | 15:00 - 17:00 | Den Haag
•    Armoede in de Stad | Vrijdag 13 december | 15:00 - 17:00 | Leiden
•    Laaggeletterdheid in het Gezin | uitgesteld naar een nog nader te bepalen datum | Leiden

Meer weten? 

Lees op deze pagina meer over de Uni for City themamiddagen.

Beeld: Simone Both

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.