Universiteit Leiden

nl en

Op bezoek bij F.D.L. Gibalaux: ‘Zo krijg je echt hart voor je vereniging’

Het h.t. en f.t. bestuur van F.D.L. Gibalaux, de studievereniging van Franse taal en cultuur, vertellen over de vereniging, de bestuurswissel, en hun ervaringen en plannen.

Wij gingen langs bij F.D.L. Gibalaux tijdens een interessante periode: het bestuur van de studievereniging zal namelijk in september wisselen. Het hoc tempore (huidige) bestuur zal dan het stokje overdragen aan het future tempore (aankomend) bestuur.

Aantal leden: 48 
Bestuur 2018-2019: Sanne (voorzitter), Michelle van der Velden (secretaris), Paras Dadra (penningmeester) en Maral Kazikan (assessor activiteiten)
Bestuur 2019-2020: Joyce van Zwet (voorzitter), Lindsay Keyenberg (secretaris), Marcel Beentjes (penningmeester), Myrthe Galle (assessor intern) en Bart Bussink (assessor extern)

Boven: Paras en Sanne, onder: Maral en Michelle

‘Les Vestes Rapides’

Het huidige Gibalaux-bestuur, is het 26e bestuur van de studievereniging, met als bijnaam 'Les Vestes Rapides’: de snelle jasjes. Vernoemd naar de jaren 90 jasjes die ze op een studiereis naar Antwerpen hadden gekocht.

We vroegen aan het h.t. bestuur hoe het Frans Dispuut Leiden aan haar naam komt. Sanne, de voorzitter h.t., vertelt ons dat deze naam in 1993 is bedacht, toen de oude vereniging van de studie uiteen was gevallen en er een nieuwe werd opgericht: ‘Hier moest een naam bij en er werd een fietswedstrijd opgezet naar Zuid Frankrijk. Die zomer eindigde het winnende groepje in het plaatsje Gibalaux, nabij de Spaanse grens. Het gehucht, waar slechts een kleine wijnboerderij was, stond niet eens op de kaart die nu in het bestuurshok van de vereniging hangt.’

Hoe het is om een bestuursjaar te doen?  ‘Wij waren echt een feestbestuur, dat horen we van iedereen’, lacht Sanne. ‘Ik denk dat sommige besturen soms in een sleur komen, omdat je naar dat einde toe werkt. Maar wij hadden tot het eind steeds nog die gezelligheid.’ Assessor activiteiten Maral vertelt: ‘Wij hebben met zijn vieren een hele hechte band, dus het is altijd leuk samen. Een tip: wees vrienden met elkaar voordat je samen een bestuursjaar gaat doen.’ Michelle en Paras voegen daaraan toe dat het ook belangrijk is om open te staan voor nieuwe dingen, én ook om een goede band op te bouwen met andere besturen.

Naast de jaarlijkse wijnproeverij en de eerstejaarsdag, is het h.t. bestuur vooral enthousiast over een nieuwe activiteit die zij in het afgelopen jaar hebben geïntroduceerd: de salonborrel, een maandelijkse borrel met een Frans tintje. Een gastspreker leidt een thema in, waarna er ruimte is voor discussie. ‘De salonborrel is een beetje in de 18eeeuwse stijl: het is een intellectuele borrel, maar het moet ook vooral gezellig zijn,’ legt Sanne uit. 

Hart voor de vereniging

Het future tempore bestuur neemt in september het stokje over om Gibalaux draaiende houden. Waarom kiezen ze voor een bestuursjaar bij hun studievereniging? ‘In de afgelopen jaren zijn we allemaal actief geweest op activiteiten en in commissies’, zegt Joyce, de toekomstige voorzitter ‘Zo krijg je echt hart voor je vereniging.’ Aankomend secretaris Lindsay is het met Joyce eens: ‘Vorig jaar had ik verantwoordelijkheden binnen de reiscommissie. Straks mag ik vergelijkbare taken uitvoeren voor de hele vereniging.’

Er staan zelfs nú al nieuwe activiteiten op de agenda. ‘We gaan bijvoorbeeld met de grote reis iets anders doen’, vertelt Myrthe, assessor intern f.t. ‘Voorheen was Parijs de vaste bestemming, maar dit jaar misschien wel niet. En dat is ook alles wat ik er over kan zeggen!’

V.l.n.r. Marcel, Joyce, Myrthe, Lindsay en Bart

Marcel, die zich voorbereidt op een rol als penningmeester, legt uit dat er ook meer educatieve activiteiten komen: ‘We willen daarmee graag de internationale Franssprekende studenten meer bereiken. Als we de Franse taal meer in onze activiteiten terug laten komen, worden zij meer betrokken bij het Leidse verenigingsleven.’

Om de nieuwe eerstejaars studenten voor zich te winnen, zijn de voorbereidingen voor de EL CID in volle gang. ‘Tijdens het Faculteitenblok gaan we er iets unieks van maken,’ zegt Myrthe. Hetnieuwe bestuur wil de eerstejaars onder andere aantrekken met een nieuwe acquisitiecommissie. Volgens aankomend assessor extern Bart gaat het er om studenten te informeren waar ze met Franse taal en cultuur op de arbeidsmarkt terecht kunnen komen: ‘Zo laten we ook zien wat studenten straks met hun diploma kunnen.’

De opleiding in Leiden onderscheidt zich volgens Marcel echt van die van andere universiteiten. ‘De studie heeft een grensoverschrijdend karakter waarbij bijvoorbeeld Franstalige landen in Afrika tijdens colleges aan bod komen.’ Tijdens de studie kunnen studenten ook naar deze gebieden toe. ‘Je kunt met een beurs in Frankrijk gaan studeren, maar je kan ook een paar maanden naar Canada,’ zegt Myrthe. Volgens Joyce is studeren in het buitenland een fantastische ervaring, ‘en de beste  manier om je vak te leren!’

Tosti’s en teambuilding

De studievereniging sluit het jaar af met samen tosti’s eten en daarna een survivalactiviteit in een polder vlakbij Amsterdam. Een van de leden van Gibalaux vertelt: ‘We wilden het jaar afsluiten met iets ludieks en iets groots. We kunnen hier allemaal lekker vies worden en het is goed voor de teambuilding: als je valt moet je elkaar helpen opstaan.’

In de serie Op bezoek bij... nemen we een kijkje achter de schermen bij de studieverenigingen van de Faculteit Geesteswetenschappen. Zit jij bij een studievereniging? Lees alles over de studieverenigingen van onze faculteit op deze pagina. 

Beeld: Simone Both & Wide Vijselaar
Tekst: Simone Both & Wide Vijselaar

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.