Universiteit Leiden

nl en

Archeologen in actie: verhalen uit het veld

In de zomer zwermen de medewerkers en studenten van de Faculteit der Archeologie uit naar alle delen van de wereld om deel te nemen aan veldwerkprojecten. Lees een aantal van hun verhalen hier!

Zuid-Afrika

Ergens rond 40.000 jaar geleden trad er een grote verandering op in het gebruik van stenen gebruiksvoorwerpen. Dit luidt het begin in van de late steentijd, het tijdperk waarvan wordt aangenomen dat modern menselijk gedrag consistent aanwezig is.

Gerrit Dusseldorp onderzoekt, samen met zijn team, deze verandering in Zuid-Afrika. Zij graven grotten op die werden bewoond door mensen in de late steentijd. 

Lees meer over dit onderzoeksproject.

Barbados, Caribisch Gebied

Een groot deel van het team van onderzoeksproject NEXUS1492 - gericht op de impact van koloniale ontmoetingen in het Caribische gebied - was aanwezig bij het 28ste Congres van de International Association for Caribbean Archaeology in Barbados!

Lees meer over dit congres.

Zeewolde, Nederland

In februari 2019 hebben experimenteel archeologen een gereconstrueerd Neolithisch huis in Zeewolde af laten branden. Deze zomer hebben zij de restanten van het huis onderzocht. Dit helpt ze archeologische vondsten in de toekomst beter te begrijpen.

Lees het hele verhaal

Noord New Mexico, Verenigde Staten

Een gedeeltelijk Leids team graaft een 'ancestral pueblo' op in de woestijn van New Mexico. Deze plek werd bewoond door een cultuur die zich verzette tegen processen van staatsvorming. De deelnemende studenten schreven blogs over hun werk en ervaringen. 

Lees de blogs.

Udhruh, Jordanië

Het Udhruh Archeologische Project onderzoekt het achterland van belangrijke centra in zuid-Jordanië, zoals de stad Petra. De regio rondom Udhruh, 12 kilometer ten oosten van Petra, werd actief benut in de oudheid. Er werd geld noch moeite gespaard in het ontwikkelen van landbouwintensificatie, watermanagement, militaire overheersing en communicatie- en veiligheidsnetwerken. 

Volg het project op Facebook.

Jebel Qurma, Jordan

Het Jebel Qurma Archeologisch Landschapsproject onderzoekt het uitzonderlijke archeologische erfgoed in de Zwarte Woestijn van Jordanië. Het project bestaat uit surveys en opgravingen in het prominente Jebel Qurma gebergte, dichtbij de grens met Saudi-Arabië. 

Volg het project op Facebook.

Leiden, Nederland

Mette Langbroek onderzoekt een deel van een begraving gevonden in Veldhoven, Eindhoven. Dit zijn de stoffelijke resten van een vrouw die rond het jaar 700 na Christus leefde. Ze droeg een indrukwekkende halsketting van gekleurde kralen toen ze werd begraven. 

Het hele oppervlak om haar sleutelbeenderen, samen met de kralen, is uit de grond gelicht voor verder onderzoek. Dit onderzoek wordt nu uitgevoerd door Langbroek, in haar kamer van het Van Steenisgebouw.

Baarlo, Nederland

Studenten en medewerkers onderzoeken de grafheuvels in de buurt van Baarlo, Limburg. De inwoners van Baarlo en omgeving worden bij dit project betrokken: zij zijn uitgenodigd om hun verhalen over het landschap en de lokale geschiedenis te delen, en zo bij te dragen aan het onderzoek.

Volg dit en andere projecten op Instagram!

Bij de Baka, Cameroon

Planten hebben altijd een cruciale rol gespeeld voor het menselijk leven, maar we weten weinig over hoe ze gebruikt en gewaardeerd werden vóór de ontwikkeling van de landbouw. Sandrine Gallois, een etno-ecoloog die binnen het ERC-gefinancieerde HARVEST-project werkt, heeft een interdisciplinaire benadering ontwikkeld waarin zij antropologie en botanie combineert. Ze onderzoekt hiermee hoe de Baka jager-verzamelaars uit Kameroen hun plantaardig voedsel gebruiken en waarderen. De Franse filmmaker Laurent Maget maakte een korte video over haar veldwerk.

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.