Universiteit Leiden

nl en

'Inspraak rond vaststaand plan Lelystad Airport is niet eerlijk'

Tienduizenden inwoners kwamen begin dit jaar met meer dan 164.000 verbetervoorstellen voor het luchthavenbesluit voor Lelystad Airport. Slechts drie kleine punten uit het besluit werden vervolgens aangepast.

Wim Voermans

Dat is niet eerlijk, zegt hoogleraar Staats- en bestuursrecht Wim Voermans in de Stentor. 'Het plan voor Lelystad Airport is in het regeerakkoord vastgelegd, dan moet je niet doen alsof je nog open staat voor alternatieven. Op die manier is inspraak gewoon oneerlijk. Want er zijn geen alternatieven, het plan ligt vast. Dan moet je niet de schone schijn ophouden en doen alsof burgers nog inspraak hebben. Zo’n opstelling doet meer kwaad dan goed.'

Het is logisch dat actiegroepen boos zijn en zich geschoffeerd voelen. Het ministerie heeft de inspraakprocedure gebruikt om de Tweede Kamer te overtuigen om in te stemmen met het plan, zegt de hoogleraar. 'Zo van: 'Kijk, we hebben met alles en iedereen gesproken, ons oor goed te luister gelegd en een grondige afweging gemaakt. Ga nu maar akkoord met ons plan.' Dat heeft niets meer met inspraak te maken.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.