Universiteit Leiden

nl en

Diploma-uitreiking MIRD - Class of 2019

Vrijdag 5 juli 2019 vond de diploma-uitreiking van de Advanced Master International Relations and Diplomacy (MIRD) plaats. ‘Als je het MIRD zou willen vergelijken met een goede wijn, dan was dit een uitstekend jaar.’

Professor Madeleine Hosli en Professor Jan Melissen openden de diploma-uitreiking met een aantal inspirerende en positieve uitspraken over de ‘Class of 2019’.

Professor Madeleine Hosli

‘Een geweldige groep gemotiveerde en betrokken studenten! Velen hebben met medestudenten binnen het programma vriendschappen gesloten waar zij nog vele jaren op kunnen bouwen. Een internationale en dynamische groep!’

Professor Jan Melissen

 ‘Deze hechte en buitengewoon diverse groep, met deelnemers van alle continenten, was zo’n leergierig cohort studenten! Hun enthousiasme voor experimenteren en het continue uitwisselen van ideeën was een absolute inspiratie. Het was ook geweldig om te zien hoe ze elkaar hielpen.’ Melissen vervolgt: ‘het is niet dat deze studenten een verschil willen maken, dat doen ze al, en ze lopen over van goede ideeën die een bijdrage kunnen leveren aan een betere wereld. Ik ben trots op de vele goedgeschreven artikelen en hun vastberadenheid om hun werk gepubliceerd te krijgen. Eerlijk gezegd is de publicerende MIRD student (of alumnus/a) bepaald geen oxymoron.’ Melissen sluit af met: ‘Als je het MIRD zou willen vergelijken met een goede wijn, dan was dit een uitstekend jaar.’

Aansluitend sprak ik met twee studenten van deze bruisende opleiding over hun ervaringen, wat ze geleerd hebben en wat ze in de toekomst met zich mee zullen blijven dragen.

Suzanne Edelkamp

Suzanne Edelkamp (Nederland)

Suzanne Edelkamp deed onderzoek naar seksuele uitbuiting en misbruik onder personeel van Verenigde Naties vredesmissies. ‘Het propedeuse schrijven was een heel interessant proces. Het is een stuk langer dan andere essays en artikelen en daarom is het belangrijk om een goede planning te maken. Tip: kies een onderwerp dat je interesse heeft, dat maakt het onderzoek doen en het schrijven een stuk leuker.’

Unieke master

Suzanne vertelde dat in vergelijking met ander masters deze master uniek is. ‘Wat deze master zo bijzonder maakt is de unieke combinatie tussen theoretische vakken over  internationale relaties en praktijkonderwijs gegeven door het Clingendael Instituut over op internationaal niveau onderhandelen. Naast theoretische kennis, heb ik zo ook ervaring met onderhandelen opgedaan.’

Stages

Suzanne heeft een aantal geweldige dingen gedaan tijdens haar studie. Zo nam ze deel aan studiereizen naar Brussel en Wenen en liep ze maar liefst drie verschillende stages. ‘Ik was zo gek om drie stages te lopen naast mijn MIRD-opleiding. Ik liep stage bij de Nederlandse delegatie voor de Verenigde Naties in New York, en bij het UNHCR en de Dr. Denis Mukwege Stichting in Den Haag. Ik kan stage lopen bij alle drie deze organisaties zeker aanbevelen. Ik had het geluk dat ik stage liep bij organisaties die hun stagiairs verantwoordelijkheden durven geven, die betrokken waren en meeleefden met hoe ik als stagiair me ontwikkelde als person.

Hanley Foster

Hanley Foster (Australië & Japan)

Hanley Foster schreef zijn scriptie over de beperkingen in het overnemen en integreren van technologische oplossingen op multilaterale fora voor wapentoezicht.  Hij interviewde experts werkzaam op het gebied van ontwapening in Wenen, Zwitserland. ‘Ik vond de scriptie ontzettend verrijkend omdat ik een onderwerp had waar ik gepassioneerd over ben. Dus was het interessant om er onderzoek naar te doen en een uitdaging om erover te schrijven.’

International niveau

Hanley leerde veel van de master. ‘Ik heb er geleerd hoe dingen werken op internationaal niveau. De master gaat in op veel verschillende onderwerpen, zoals bijvoorbeeld internationaal recht, de verschillende vormen van diplomatie, economie, good governance, internationale organisaties, multilaterale en bilaterale onderhandelingen, en vele andere thema’s. De master heeft mij een uitgebreide kennis gegeven van hoe internationale relaties opereren en heeft me geholpen om de nodige vaardigheden te krijgen die ik nodig heb om te excelleren in een internationaal georiënteerde functie.

Meer dan alleen maar een opleiding

Hanley deelde twee van zijn geweldige ervaringen met mij. ‘Om te beginnen heb ik de mogelijkheid gehad om te samen te werken met Jaap de Hoop Scheffer, wat een geweldige ervaring was en wat me een uniek perspectief heeft gegeven op de rol van internationale leiders. Zijn inzicht en vakkennis zijn overweldigend en ik heb ontzettend veel van hem geleerd over de afgelopen 12 maanden. Daarnaast had ik ook de gelegenheid om toe te treden tot het bestuur van een studentenvereniging gedurende mijn tweede jaar. Waardoor ik me kon onderdompelen in het Nederlandse studentenleven. Als een internationale student denk ik dat dat een bijzonder waardevolle ervaring is omdat het Nederlandse studentenleven zo ontzettend bruist en leeft en niet veel internationale studenten de mogelijkheid hebben om deel te nemen.’

Over de master

Dit tweejarige Advanced MSc IRD-programma biedt je een unieke combinatie van academisch onderwijs in internationale betrekkingen en politieke wetenschappen, met praktisch onderwijs en training in internationale onderhandelingsvaardigheden en diplomatie. Na hun afstuderen gaan veel studenten aan de slag als diplomaat of bij ngo’s en (internationale) gouvermentele organisaties.

Lees meer over de master International Relations and Diplomacy

Fotografe: Nicole Romijn

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.