Universiteit Leiden

nl en

Bas Goulooze wint prestigieuze prijs voor onderzoek ontwenningsverschijnselen bij kinderen

Farmacometrist Bas Goulooze heeft de prestigieuze Lewis Sheiner Student Sessionprijs gewonnen. Hij ontving de prijs van 300 euro op het jaarlijkse congres van Population Approach Group Europe (PAGE) in Stockholm, waar hij zijn onderzoek voor zo’n 800 man mocht presenteren.

Goulooze werkt in de farmacometrie, een vakgebied dat gebruikmaakt van wiskundige modellen om te voorspellen hoe je medicijnen het best kunt gebruiken. PAGE is een jaarlijks congres waar zo’n 800 farmacometristen samenkomen. ‘En dat voelt bijna als een reünie,’ zegt Goulooze. ‘Vrijwel iedereen in ons veld uit Europa komt naar deze conferentie toe.’

De Lewis Sheiner Student Session is vernoemd naar Lewis B. Sheiner, de grondlegger van de methodiek achter farmacometrie. De prijs is bedoeld om de herinnering aan Lewis Sheiner te eren en om zijn levenslange passie voor het studentenonderwijs te benadrukken. Voor de prijs kunnen masterstudenten en promovendi een abstract insturen, waaruit de driekoppige jury drie of vier winnende inzendingen kiest. De winnaars mogen hun werk presenteren op de PAGE-conferentie.

Bas Goulooze

Visitekaartje voor 800 man

‘Het was heel gaaf om daar te mogen spreken voor 800 man,’ zegt Goulooze over zijn presentatie. ‘Daarnaast zit ik in het laatste jaar van mijn promotie, dus het is ook een geweldige kans om jezelf te presenteren.’ Toen Goulooze een aantal jaar geleden voor het eerst op de PAGE-conferentie was, dacht hij nog bij zichzelf: ‘Het moet wel heel tof zijn om als Lewis Sheiner-winnaar daar op het podium te mogen staan.’ Goulooze: ‘Dat maakte het extra mooi dat ik daar nu zelf stond!’

Nieuwe techniek en nuttige toepassing

Goulooze presenteerde zijn onderzoek naar ontwenningsverschijnselen bij kinderen die lange tijd medicijnen zoals zware pijnstillers gebruiken. ‘Het onderzoeken van ontwenningsverschijnselen bij kinderen is lastig: je kunt uiteraard geen kinderen verslaafd maken om ze vervolgens te onderzoeken. Daarom ontwikkelen we bij het LACDR modellen om ontwenningsverschijnselen bij kinderen in kaart te brengen. Dat doen we met behulp van data uit eerdere onderzoeken in het Sophia kinderziekenhuis in Rotterdam.’ Goulooze denk dat zijn onderzoek om twee redenen is uitgekozen: ‘Ik heb voor deze modellen een nieuwe techniek ontwikkeld. En daarnaast heeft mijn onderzoek een nuttige toepassing, ik denk dat dat ook aantrekt.’

Medicijnen testen op virtuele kinderen 

‘Met onze modellen kun je verschillende strategieën voor medicijngebruik en –afbouw uittesten op virtuele kinderen,’ legt Goulooze het nut van zijn modellen uit. ‘Hierdoor kunnen we beter voorspellen welke strategie het beste werkt en is er minder klinisch onderzoek nodig met kinderen.’ Goulooze ziet het wel zitten om deze methodes in de toekomst te verspreiden. ‘Ik ben van plan om pharmacometric consultant te worden. Farmaceutische bedrijven huren je dan in om advies te krijgen over de ontwikkeling van nieuwe medicijnen. Dat advies baseer je op het gebruik van farmacometrische modellen. Dat lijkt me wel wat.’

Bas Goulooze vertelt over zijn onderzoek

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.