Universiteit Leiden

nl en

Onderzoekers in spe winnen Wetenschapscongres

Timo Hoogstrate, Hanna de Koning en Rahman Fakhry hebben dinsdag 18 juni met hun onderzoekspresentaties de 13e editie van het 'Wetenschapscongres voor vwo' gewonnen.

De wisselbeker voor de maatschappijprofielen prijkt het komende jaar in de prijzenkast van het Stedelijk Gymnasium Schiedam, waar Timo en Hanna hun profielwerkstuk CARMEN, een zoektocht naar de optimale lesmethode Latijn voor de eerste klas schreven.

Bij de natuurprofielen sleepte Rahman Fakhry van het Alfrink College in Zoetermeer de eerste prijs in de wacht met de presentatie van zijn profielwerkstuk Intracranial Atherosclerosis and Brain Atrophy. Dit profielwerkstuk schreef hij als onderdeel van de Junior Med school van het Erasmus MC.

Onderzoeksworkshops

Het enthousiaste publiek bestond uit 4 en 5 vwo’ers die hun profielwerkstuk nog gaan schrijven. Voorafgaand aan de onderzoekspresentaties volgden zij de keynote speech van Maarten Lamers van het Leiden Institute of Advanced Computer Science. Maarten drukte de scholieren op het hart een onderwerp voor hun profielwerkstuk te kiezen waar zij oprecht interesse in hebben en nieuwsgierig naar zijn. Ter inspiratie gaf hij het voorbeeld van Rinus Bot, een van zijn oud-studenten, die zich in 2016 afvroeg of hij met een drone een zwerm vogels zou kunnen besturen. Aan de hand van deze (uiteindelijk enigszins bijgeschaafde) vraag heeft Rinus in 2016 ook daadwerkelijk onderzoek gedaan… met succes én – heel belangrijk – met veel plezier, omdat het onderzoek vanuit zijn persoonlijke interesse kwam.

Aansluitend op deze plenaire lezing volgden de deelnemers twee verschillende workshops. Zij maakten zelf een keuze uit het workshopaanbod waar onderwerpen als een goede onderzoeksvraag, onderzoeksmethoden, de onderzoekscyclus en Bronnenwijzer aan bod kwamen. Nieuw dit jaar was de workshop over Citizen Science: Evoscope: Evolutieonderzoek in de stad van Niels Kerstes van Naturalis.

Onderzoekspresentaties

Na de lunchpauze was het podium voor de geselecteerde 6 vwo’ers en hun onderzoekspresentaties. Bij de maatschappijprofielen beten Famke van der Meer en Marilou Schaafsma (met hun profielwerkstuk In werkelijkheid was het oorlog) van het Gymnasium Novum in Voorburg de spits af, gevolgd door Timo en Hanna. Na deze twee duo’s was het tijd voor de presentaties binnen de categorie natuurprofielen, waar naast Rahman ook Friso Postma (Project Rapture) van het Visser ’t Hooft Lyceum en Inez van Workum en Teije Onstein (159 triljoen, een groot probleem uit de Tweede Wereldoorlog) van het Stedelijk Gymnasium Leiden geselecteerd waren. Stuk voor stuk indrukwekkende presentaties, aldus de jury bestaande uit Anneke Wurth, Kevin Zweeris en Annemieke Aartsma-Rus (voorzitter), en een inspiratie voor de profielwerkstukschrijvers in spe!

Wetenschapscongressen

Eerder deze maand wonnen Lois Zonnenberg van het CSG Calvijn Zuidergymnasium in Rotterdam en Mare van der Hoeven van de International School of Hilversum de eerste editie van het Engelstalige wetenschapscongres: Leiden University’s Academic Challenge. Deze werd op 4 juni in Den Haag georganiseerd.

Het Wetenschapscongres voor vwo en de Leiden University’s Academic Challenge maken deel uit van het Loket Profielwerkstukken van Universiteit Leiden.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.