Universiteit Leiden

nl en

Fatiha Azzarhouni: ‘Een duik in het diepe past bij mij’

Ze begon als ICT’er maar stortte zich na 7 jaar in het bedrijfsleven in een heel ander vakgebied: Islamitische Theologie. Mede-oprichtster van de Leiden Islam Academie Fatiha Azzarhouni werkt nu op de Universiteit Leiden aan het vergroten van het begrip van de islam in de Nederlandse samenleving.

Een nieuw leven

‘Ik ben geboren in het noorden van Marokko, bij Nador in de buurt. Ik heb twee jaar op de basisschool gezeten in Marokko dus ik kan me die tijd ook echt herinneren. Op mijn achtste kwam ik naar Nederland. De eerste twee jaar in Nederland waren best moeilijk: we verlieten een ruim huis en ik liet mijn vriendjes en vriendinnetjes achter. Ik weet nog goed hoe dat voelde.

In Nederland groeide ik op in Den Haag, ging in 1996 Informatica studeren aan de Hogere Technische School en werkte vervolgens zeven jaar bij verschillende ICT bedrijven als projectmanager en consultant. Ik vond het werk leuk, maar ik mistte soms wel de menselijkheid in die commerciële wereld. ’

De rol van het geloof

‘Ik werkte nog in de ICT toen het debat over moslims en de islam in de maatschappij oplaaide. Plots werd er heel veel over moslims gesproken, en vaak negatief. Ik ben opgegroeid met de islam maar was tot dat moment niet erg bezig met mijn identiteit als moslim. Toch voelde ik: dit debat gaat over mij. Ik voelde me verplicht om meer onderzoek te doen en mezelf de vraag te stellen: wat betekent de islam voor mij?’

Een duik in het diepe

‘Ik heb het roer toen omgegooid. Ik ben de bachelor Islamitische Theologie en een master Religious Studies gaan studeren aan de Universiteit Leiden. En als ik ergens voor ga dan ga ik er écht voor, dus deeltijd heb ik niet overwogen. Ik verhuisde, gaf mijn vaste baan op en stortte me op een voltijdsstudie. Ik hou van spannende, nieuwe ervaringen dus die duik in het diepe paste ook wel bij mij.’

‘Na mijn studie, in 2013, kwam ik mijn oud-docent Maurits Berger weer tegen. Hij was bezig met het ontwikkelen van een nieuwe onderwijsvorm. Het klikte goed en we zijn toen samen gestart met het opzetten van de Leiden Islam Academie. Met deze academie willen we de kennis die we hier hebben over de islam delen met de samenleving.’

Uniek in Nederland

‘We ontwikkelden onder andere de cursus Islam in de klas, een online cursus waarmee we leraren zonder islamitische achtergrond helpen moslimleerlingen in hun klas beter te begrijpen. Maar we werken bijvoorbeeld ook met advocaten of medici die meer willen weten over de cultuursensitieve zaken die bij hun werk komen kijken.’

‘De vorm die we nu hanteren voor het uitdragen van kennis als universiteit is uniek in Nederland. Daarnaast zijn we neutraal: ik werd hier op de universiteit echt gedrild om zo neutraal mogelijk te blijven. Juist omdat het debat over dit onderwerp zo verdeeld is, is het delen van neutrale kennis met de samenleving heel erg belangrijk.’

Nieuwe ervaringen

‘Naast mijn werk hou ik erg van reizen. Dat heeft ook te maken met mijn behoefte om nieuwe dingen te doen en te zien. Soms hoef je niet eens ver te reizen voor nieuwe ervaringen. Ik wandel graag in de omgeving, bijvoorbeeld bij de Wassenaarse slag, in Den Haag of Leidschendam. Ik ga ook graag naar Marokko, we verblijven dan in de buurt van de zee. Je hebt daar schone lucht, geen uitlaatgassen en ‘s nachts hoor je de krekels tjirpen. Ik kom daar helemaal tot rust.’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.