Universiteit Leiden

nl en

Op weg naar je droombaan als psycholoog

Liza Vromen komt op de Open Dag op 15 maart 2019 uit Haarlem om haar licht op te steken bij het pre-masterprogramma Psychologie in Leiden. Eigenlijk kijkt ze alweer verder, op zoek naar een masterspecialisatie die precies bij haar interesse aansluit.

Daarom gaat Liza niet alleen langs bij de studieadviseur voor pre-masterstudenten Jan van Rooij, maar ze schuift ook aan bij de presentaties van Occupational Health Psychology en Social and Organisational Psychology.

Infomarkt Methodology & Statistics

Tussen de bedrijven door bezoekt Liza tijdens de informatiemarkt in de centrale hal van FSW de kooplui van Methods & Statistics. Die hebben blijkbaar zo’n goed verhaal, dat ze vermoedt dat dit het wel eens voor haar zou kunnen zijn. Want de HBO-student toegepaste psychologie heeft een missie en die heeft ze ontdekt tijdens haar minor aan de HvA in Amsterdam. Daarin bleek ze heel goed mee te komen met de ‘nerds’ in de minor data science. Eigenlijk willen de docenten wel meer van die psychologiestudenten in hun programma, waarover Liza dan ook enthousiast meldt: ‘heel er leuke minor.’

Arbeidsmarkt

Liza wil haar plan realiseren op de arbeidsmarkt waar ze de zachtere psychologiekant wil combineren met harde cijfers en wel in de HR-afdeling van bedrijven. Geef haar een dataset van een bedrijf en ze voert er een analyse  op uit. Dan rolt daar bijvoorbeeld uit dat in de ene vestiging de uitval door burn out hoger is dan in een andere vestiging. Burn out zelf is moeilijk tastbaar te maken. Maar dan pakt ze haar autootje en gaat eens lang om te kijken hoe de sfeer is en hoe het zit met het welbevinden van mensen op de werkvloer in die vestiging.

Droom 

Liza heeft het niet van een vreemde. Haar moeder studeerde  klinische psychologie. 'Eigenlijk wil jij organisaties in beweging krijgen en probeer ik hetzelfde maar dan op individueel niveau', vergelijkt de klinisch therapeut. Die probleemkant trekt Liza niet erg aan. Ze ziet meer in preventie en positieve psychologie. Wat hebben mensen voor talenten en wat kunnen ze daarmee?  Op de psychologiekant focussen van werkklimaat en werkdruk en via de cijferkant oplossingen bedenken in bedrijven, vat Liza haar droombaan samen. Op die manier levert HR wat op, daar is veel winst te behalen.

Realiteit

‘Maar nu eerst die scriptie schrijven en dan eens kijken hoe het gaat in de pre-masteropleiding’, lacht Liza. Welkom!

Banner: Liza Vromen (rechts) naast haar moeder (Foto: Sherilyn van der Schoor)

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.