Universiteit Leiden

nl en

Op de Masterdag: ‘Ik kom vooral veel vragen stellen’

Een winderige en regenachtige vrijdag: het mag de bezoekers van de Masterdag niet deren. Bachelorstudenten van overal ter wereld kwamen een kijkje nemen in Leiden en Den Haag om zich te oriënteren op een vervolgstudie en de stad te leren kennen.

Eric Lee (23 jaar, China): 'Ik had niet verwacht dat Den Haag zo multicultureel zou zijn.'

De Chinese student Eric Lee (23) moet lachen: 'Mijn enige klacht hier is het weer,' zegt hij terwijl hij naar buiten kijkt. 'Die wind!' Hij is overgekomen uit New York, waar hij Geschiedenis studeert. Voor zijn masterprogramma is hij op bezoek in Europa. 'Het is in Amerika nu springbreak, voorjaarsvakantie, dus ik kon nu hiernaartoe komen.' Hij wil Public Administration: International and European Governance gaan studeren en vandaag hoopt hij praktische informatie te verzamelen. Over de toelating ('Ik heb geen Europees paspoort') en over het vinden van een onderkomen. Maar vooral ook wil hij met mensen praten, want dat geeft de beste indicatie van hoe het is om hier te studeren. 'Ik had niet verwacht dat Den Haag zo multicultureel zou zijn,' is hem al opgevallen.

Parker (24, Canada) is geïnteresseerd in de master International Relations and Diplomacy.

‘Ik wist niet dat er een strand was’

Bij de informatiemarkt in het Academiegebouw staat Parker Beemer (24) met een dampend bekertje koffie. Hij heeft een bachelor Geschiedenis en verdiept zich nu in de opleiding International Relations and Diplomacy op de campus in Den Haag. Hij heeft nog een beetje een jetlag, lacht hij. Een dag eerder is hij aangekomen vanuit Canada, onderdak heeft hij deze week bij een student die hij eerder ontmoette op een uitwisseling in Turkije. ‘Hij is heel enthousiast over de opleiding en de universiteit, daarom ben ik hier. Het is tot nu toe erg leuk’, zegt Parker voordat hij richting het station gaat om ook een kijkje te nemen in het Wijnhavengebouw in Den Haag.

Gabriel (24, Engeland): 'Ik wist niet dat er vlakbij een strand was!'

Gabriel Brown (24) zit even verderop met een VR-bril op zijn hoofd: hij maakt een virtuele treinreis naar Den Haag, bekijkt de campus daar en ziet wat van de stad. Eigenlijk weet hij al dat hij niet naar Den Haag wil – hij wil een master Engels doen – maar toch heeft hij iets leuks ontdekt: ‘Ik wist niet dat er vlakbij een strand was!’ Een van zijn huisgenoten in Engeland, waar hij een bachelor Geschiedenis doet, was al enthousiast over Leiden. Het programma van de master spreekt hem ook aan, en die combinatie maakt dat hij nu met zijn moeder een bezoek brengt aan de Universiteit.

Jonas (27, Duitsland) wil de master Statistical Science volgen, nu hij zijn master Psychologie heeft afgerond.

Leiden City Tour

Buiten loopt Jonas Hofstetter (27) mee met een rondleiding door de stad. Het weer deert hem niet: ‘Ik hou van wind.’ En ook de regen is voor hem geen probleem: zijn hostel heeft hem een paraplu meegegeven, wijst hij. Hij heeft een masterprogramma Statistical Science op het oog in Leiden, gegeven in het Gorlaeus-gebouw. Hij kijkt even vragend, als hij probeert de naam uit te spreken. ‘Daar moet ik nog op oefenen,’ zegt hij lachend. Wel heeft hij al de website bekeken. ‘De opleiding heeft veel te bieden wat ik interessant vind’, aldus de Duitser, die al een master Psychologie op zak heeft. Hij hoopt met de stadswandeling een beetje meer over de stad te ontdekken. 

Dominique (19, Nederland): 'Ik ben op zoek naar een combinatie van klinische en neuropsychologie, en dat hebben ze hier in Leiden.'

Oriënteren

Dominique van Driel (19) heeft een duidelijk doel voor ogen vandaag. Ze is tweedejaars Psychologie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, maar wil daar waarschijnlijk niet blijven. ‘Ze hebben daar maar vier masters’, vertelt ze. ‘Ik ben op zoek naar een combinatie van klinische- en neuropsychologie en dat hebben ze hier in Leiden.’ Vandaag hoopt ze te ontdekken hoe de toelating werkt - met een bachelordiploma van een andere universiteit - en ze vraagt zich af welke specialisatie goed van pas komt, zodat ze haar bachelor al op een bepaalde manier kan inrichten.

Sarah (27, Nederland): 'Ik kom vooral veel vragen stellen, zodat ik zeker weet wat ik nodig heb voor mijn toelating.'

Vanuit Amsterdam is Sarah D’Ghoughi (27) naar Leiden gekomen. Ze doet Pedagogiek aan de Hogeschool van Amsterdam en wil in Leiden een premaster doen vanaf september, gevolgd door een master Klinische Psychologie. ‘Ik ga vandaag vooral veel vragen stellen’, zegt ze. ‘Ik wil zeker weten wat ik nodig heb voor de toelating, wat de deadlines zijn en welke eisen ze stellen.’ Leiden kent ze niet – ze is hier voor de eerste keer – maar als ze hoort dat er rondleidingen worden gegeven in de stad, maakt ze een aantekening op haar tijdschema. ‘Dat lijkt me leuk’, knikt ze. En zo is de Masterdag voor velen niet alleen een dag om te oriënteren op een studie, maar ook een dag om kennis te maken met Leiden of Den Haag.

Tekst en beeld: Marloe van der Schrier
Mail de redactie

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.