Universiteit Leiden

nl en

Crowdfunding Nieuwscheckers groot succes: ‘Juist nu zijn fact checks belangrijk’

De Leidse Nieuwscheckers gaan tijdens de Europese verkiezingen de uitspraken van politici controleren. Hun crowdfundingsactie werd door veel mensen en organisaties gesteund. ‘Juist op het moment van de verkiezingen is het enorm belangrijk dat de feiten benadrukt worden en niet allerlei verzonnen/onware berichten de boventoon gaan voeren.’

Op 23 mei gaat Nederland naar de stembus voor de verkiezing van het Europees Parlement. Nieuwscheckers wil de beweringen factchecken die politici doen in de aanloop naar die verkiezingsdag. Daarom startten ze een crowdfundingsactie via het Steun Leiden-platform.

Op 2 april, International Fact Check Day, wilden de Nieuwscheckers het geld bij elkaar hebben. Maar enkele dagen daarvoor was het streefbedrag al gehaald. Nepnieuws-onderzoeker Peter Burger, die met collega-onderzoeker Alexander Pleijter het Nieuwscheckers-platform tien jaar geleden startte, is blij met het resultaat. ‘We hebben meteen onze eerste medewerker aangesteld, en die is direct aan de slag gegaan.’

Reacties van donateurs

Ontzettend veel mensen en organisaties hebben een donatie aan het project gedaan. Sommigen van hen lieten een reactie achter. ‘Feitelijke verslaggeving en toetsing van beweringen zijn en blijven essentieel. Ook als feiten er niet toe lijken te doen,’ zo schrijft een anonieme donateur. Een ander zegt: ‘Juist op het moment van de verkiezingen is het enorm belangrijk dat de feiten benadrukt worden en niet allerlei verzonnen/onware berichten de boventoon gaan voeren.’

Steun van media-organisaties

Opvallend is dat er ook organisaties uit de media onder de donateurs zitten. Zo steunt Ad Valvas, de onafhankelijke universiteitskrant van de Vrije Universiteit, het initiatief met een donatie. En ook Villamedia, een online platform over journalistiek, draagt bij. ‘De Europese verkiezingen verdienen het om gecheckt te worden. Elke serieuze bijdrage daaraan is meer dan welkom.’

Meteen aan de slag

De Nieuwscheckers zijn voortvarend van start gegaan, vertelt Burger. ‘Onze eerste medewerker is al aan de slag, en binnenkort begint de tweede. Nu zijn we nog hard op zoek naar een ervaren factchecker of journalist, die zich bij ons project wil aansluiten.’ Het factchecken is eigenlijk ook al begonnen: Burger werkte al voor het eind van de crowdfunding samen met een aantal Europese collega’s aan een factcheck over het VN-migratiepact. ‘We gaan voor ons project heel vaak de samenwerking met collega’s in de rest van Europa opzoeken. Nieuwsberichten en geruchten stoppen ten slotte ook niet bij de grens.’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.