Universiteit Leiden

nl en

Werkbezoek NAVO met studenten en alumni Geesteswetenschappen

Twintig studenten en alumni van onze faculteit brachten een werkbezoek aan de NAVO. Onder leiding van alumna Beaudine Verhoek (MA International Relations), aldaar werkzaam als Officer Political Affairs and Security Policy, werd ons een programma aangeboden in het gloednieuwe hoofdkwartier in Brussel.

Alumna Beaudine vertelt: ‘In mijn omgeving en daarbuiten kom ik vaak de veronderstelling tegen dat NAVO een onbereikbaar militair fort is. Door dit bezoek, en door de uitleg over het NATO Traineeship, hoop ik dit beeld bij te stellen.’

Een politieke en militaire Alliantie

Eric Povel, Programme Officer The Netherlands (en Leids alumnus Politieke wetenschappen) beschreef voor ons de 70-jarige geschiedenis van de NAVO, en haar unieke consensus-principe: een NAVO-besluit is pas een besluit als alle 29 lidstaten het erover eens zijn. Eric vertelde ook over de samenwerking met de Baltische Staten: Nederland doet mee aan het bewaken van het Baltische luchtruim. Daarna spraken we met een vertegenwoordiging van de Nederlandse delegatie, die bestaat uit vertegenwoordigers van het ministerie van Buitenlandse zaken. Een van hen was ook een Leids alumnus (BA Geschiedenis en MA North American Studies). Na de studie liep hij stage bij de NAVO, inmiddels is hij aan de slag bij Buitenlandse Zaken. De vertegenwoordiging nam ruim de tijd om alle vragen van de studenten en alumni te beantwoorden.

Studenten aan het woord over het NAVO-bezoek

Daan Valden, BA Koreastudies: "Wat een unieke kans was dit om beter kennis te kunnen maken met de NAVO. Door de ontspannen sfeer konden wij een goed beeld krijgen van de werkwijze van deze organisatie en mogelijkheden om hier te werken. Aangezien ik zelf altijd zeer geïnteresseerd ben geweest in veiligheidskwesties en multilaterale samenwerking was ik positief verrast door de mogelijkheden die de NAVO biedt.’

Daphne Schieven, BA International Studies: Het werkbezoek heeft mij laten zien dat gemotiveerde jongvolwassenen met politieke ambities welkom zijn bij de NAVO - en dus ook dat de stap tussen student en zo’n grote organisatie kleiner is dan gedacht.’

Raúl van Dijk Escoriza, Research MA History: Mijn verwachtingen over de NAVO werden overtroffen door het enthousiasme waarmee haar staf ons te woord stond. Hun eerlijkheid en welwillendheid om moeilijke onderwerpen te bespreken, zoals burgerslachtoffers en de beperkingen van hun mandaat als internationale organisatie, waren verrassend.’

Trotse docent

Dr. Maxine David (MA International Relations), bij wie Beaudine afgelopen jaar afstudeerde: ‘Fantastisch dat Beaudine samen met onze Alumni Relations Officer en de Humanities Career Service dit ​​bezoek aan de NAVO organiseerde. Het is voor studenten al zeer inspirerend om rond te lopen bij een organisatie als de NAVO en inzicht te krijgen in het werk dat daar plaatsvindt, en des te meer als de gids iemand is die nog maar een jaar geleden ook in jouw schoenen stond!’

Stage lopen bij de NAVO

De NAVO werft dit voorjaar weer kandidaten voor stages. Alle informatie vind je op de NAVO-website.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.