Universiteit Leiden

nl en

Wim Voermans: Eerste Kamer ondemocratisch en onfris

In maart kunnen we stemmen voor de Provinciale Staten. De leden daarvan kiezen vervolgens de leden van de Eerste Kamer. Hoe werkt die Eerste Kamer en wie vertegenwoordigt dit intstituut?

Wim Voermans

De leden zelf doen gewichtig over de toegevoegde waarde van de Eerste Kamer, stelt hoogleraar Wim Voermans in de NRC. 'In omfloerste bewoordingen beweren ze meestal dat ze het ‘gezond verstand’ vertegenwoordigen. Ze zouden het betere deel der natie zijn, die door lange bestuurlijke of politieke ervaring, belangrijke connecties en opleiding, een toegangsbewijs tot diepere inzichten hebben. (...) De Eerste Kamer gaat er prat op dat ze regering en wetsvoorstellen toetsen op kwaliteit en uitvoerbaarheid. Nogal een aanmatigend zelfbeeld voor een amateur-parlement dat één dag per week samenkomt.'

De samenstelling van de Eerste Kamer deugt niet, stelt de hoogleraar. 'Een ‘old boys network’ waarvan meer dan 80 procent hoger opgeleid is, meestal universitair, vol met professoren en gedoctoreerde leden. Eerste Kamerleden zijn, als je naar hun netwerken en achtergronden kijkt, vooral verbindende schakels tussen belangengroepen en politieke partijen.' Het zou volgens Voermans beter zijn om de Eerste Kamer af te schaffen, maar dat is nog niet zo makkelijk geregeld. 'Dat is schier onmogelijk, want de Eerste Kamer zou dan met de eigen opheffing in moeten stemmen.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.