Universiteit Leiden

nl en

Leidse datawetenschappers kijken naar de toekomst van data in sport

Waar staan we over tien jaar? Hoe ziet de Nederlandse sport er dan uit? Hoeveel records hebben we dan verpletterd? Weten we dan beter hoe we blessures kunnen voorkomen? En hoe heeft sportdata, die de laatste jaren toch een steeds centralere rol heeft gekregen, ons hierbij kunnen helpen?

Stephan van der Zwaard, Arno Knobbe, Rens Meerhoff, Arie-Willem de Leeuw en Auke Damstra van het Leiden Institute of Advanced Computer Science gebruiken hun expertise in dataonderzoek om sport te onderzoeken en prestaties te verbeteren. In hun artikel op Sportknowhowxl geven ze hun visie op de toekomst van sportdata.

'Data science en artificial intelligence zullen het makkelijker maken om inzichten te destilleren uit de grote bak met sportdata, en kunnen fungeren als een soort assistent-coach.'

Hoewel tien jaar geleden nog weinig activity trackers of hardloopapps in beeld waren, zien we dat vandaag de dag het verzamelen van data rondom sport (training, voeding, slaappatroon, prestaties, mentale gezondheid etc.) een enorme vlucht heeft genomen. Nieuwe ontwikkelingen in het omgaan met data helpen bij het maken van voorspellingen en het ontdekken van onderliggende en soms onzichtbare patronen in de data. Zo heeft de sport bijvoorbeeld meer zicht gekregen op herkenning van sport-specifieke bewegingen, trainingsprikkels voor optimale prestaties, tactiek en individuele risico’s voor blessures. 

Tegenwoordig is de waarde van sportdata dus is steeds meer zichtbaar. Maar hoe ziet de sport van de toekomst eruit? Daarover doen de onderzoekers een aantal voorspellingen...

Lees hier het volledige artikel:

SportknowhowXL: Sportdata in 2029

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.