Universiteit Leiden

nl en

Voermans in AD over de Nederlandse noodwet bij harde brexit

Het Nederlandse kabinet wil een noodwet invoeren om direct maatregelen te nemen als het Verenigd Koninkrijk afkoerst op een harde brexit. In die noodwet is een ministeriële regeling opgenomen die ministers de bevoegdheid geeft op eigen houtje wetten in te voeren en te veranderen.

Volgens Wim Voermans hoogleraar Staats- en bestuursrecht is deze regeling een heel slecht idee en is deze in strijd met de grondwet. Om redenen van nood en spoed een paar jaar afwijken van bestaande regelingen zou niet mogen. De regels zijn er juist voor om ook in nood volgens de regels te blijven handelen. Er is geen land ter wereld dat een zodanige machtiging afgeeft aan een individuele minister zonder dat het parlement daarin wordt gekend, aldus Wim Voermans in het Algemeen Dagblad.

 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.