Universiteit Leiden

nl en

In Beehive draait alles om studenten

Samenwerken, informatie delen, communiceren en dezelfde kant uit bewegen. Bioloog Koos Biesmeijer vergeleek Beehive, het nieuwe studentencentrum van de Universiteit Leiden in Den Haag, bij de opening op 30 november met de activiteit in een echte bijenkorf.

Altijd leuk, een wetenschapper horen vertellen over de oorsprong van zijn passie. Biesmeijer, Leids hoogleraar Natuurlijk kapitaal en wetenschappelijk directeur van Naturalis, raakte in een keer gegrepen door de druk doende bijen rond een bijenkorf. Maar hij kon er geen chocola van maken. Twintig dagen – nee, niet allemaal achter elkaar - zat hij alleen maar te kijken wat de beestjes nou eigenlijk allemaal deden. En van wat hij zag kunnen mensen nog wat leren.

Koos Biesmeijer vergelijkt Beehive met de echte bijenkorf
Koos Biesmeijer vergelijkt Beehive met de echte bijenkorf

Samenwerking

Bijen in een korf werken voortdurend samen. Ze voeren nectar, pollen en propolis aan. Een bij die iets waardevols heeft gevonden, voert in de korf een dansje uit waaraan de andere bijen kunnen aflezen waar ze moeten zijn om het ook te vinden. Van nectar wordt honing gemaakt, het pollen, dat veel proteïne bevat is het voedsel voor de larven en met propolis, een lijmachtig goedje van onder meer plantensappen, worden kieren en gaten in de korf gedicht. Biesmeijer toonde zelfs een foto van een muis die helemaal was ingekapseld met propolis; bijen beschermen elkaar ook tegen indringers.

Erwin Muller
Erwin Muller: nog meer gebouwen in Den Haag...

Verdere uitbreiding

Als eerste kwam bij de opening van Beehive Erwin Muller aan het woord, decaan van de Haagse Faculteit Governance en Global Affairs. Muller zei dat dit het vijfde gebouw is dat de universiteit in Den Haag in gebruik neemt en hintte erop dat het daar niet bij zal blijven. ‘Alles wat we in Den Haag beginnen, gaat over de top’, zou Hester Bijl iets later zeggen. Zo gek was Mullers opmerking dus niet, maar de nadere verklaring kwam van de Haagse wethouder Saskia Bruines van Onderwijs, Kenniseconomie en International Affairs. Zij vertelde dat Den Haag grote plannen heeft in de driehoek tussen de stations Den Haag Centraal, Holland Spoor en Laan van Nieuw Oost-Indië: daar moet een Innovation Quarter komen. En daar zouden de universiteit van Leiden en Delft (ook actief op de Campus Den Haag) een rol in moeten spelen.

Afro Student Organisation. Beehive
Na afloop werd het gezelschap in groepjes rondgeleid. Hier bij de Afro Student Organisation.

Den Haag wilde ooit een eigen universiteit

Den Haag heeft de Universiteit Leiden innig omarmd vanaf dag één van de vestiging in de hofstad in 1980. Erwin Muller wees er plagerig op dat Leiden rond 1800 de plannen van Den Haag voor een eigen universiteit torpedeerde, maar de stad was verrukt toen de universiteit krap tweehonderd jaar later een tweede, inmiddels zeer florerende vestiging in het centrum van Den Haag oprichtte. Duizenden universitaire studenten en tientallen onderzoekers telt de stad inmiddels en de groei zet door. Meer dan in Leiden is de universiteit met de stad verweven: studenten worden uitgedaagd om maatschappelijke stages te doen. Geneeskunde doet onderzoek gericht op de verbetering van de gezondheid van de stadsbewoners en er zijn veel banden met de stad als regeringscentrum. De gemeente steunt de ontwikkeling van de universiteit op allerlei manieren.

Naar het voorbeeld van Plexus

En nu is dan Beehive, aan de totstandkoming waarvan de gemeente weer een belangrijke bijdrage leverde, een studentencentrum geschoeid op de leest van de Leidse pendant Plexus. Het is pal tegenover het grootste Haagse universitaire gebouw Wijnhaven gelegen. Een kantoorgebouw is omgebouwd tot een licht en modern centrum waar studenten kunnen studeren, sporten, elkaar ontmoeten en universitaire dienstverlening kunnen vinden.

De Haagse wethouder Saskia Bruines en vicerector Hester Bijl. Beehive
De Haagse wethoudere Saskia Bruines en vicerector Hester Bijl verrichten samen de openingshandeling: het door midden scheuren van een poster.

Wat heeft Beehive allemaal te bieden?Beehive
Turfmarkt 104
Den Haag
Tegenover gebouw WijnhavenStuderen

Bee Quiet. Studiezaal met 80 studieplekken met laptops of laptopaansluiting, waaronder een aantal houten cabines voor nog meer privacy.

Sporten

Buzz. Deze bestaat uit drie zalen, waarvan een met fitnessapparatuur, een met krachtapparatuur en een ruimte voor sporten als pilates, (Yin) yoga, zumba en allerlei vormen van dans. NB, ook medewerkers en externen kunnen hier sporten. Zie de mogelijkheden en tarieven.

Universitaire dienstverlening

  • In Beehive kunnen afspraken worden gemaakt met de ombudsfunctonaris, studentenpsychologen, studentendecanen en arbeidsmarktdeskundigen. Tevens zijn er spreekuren.
  • Studenten kunnen ook terecht bij Job Motion, het detacheringsbureau van de universiteit. Kijk of je kunt aansluiten bij de Flexpool
  • Inschrijven voor een talencursus kan bij de desk van het Talencentrum.

Studie- en studentenverenigingen

  • Diverse studentenverenigingen hebben een vestiging of dependence in Den Haag, zoals het Leiden University Green Office, de Afro Student Organisation, AIESEC en ESN. Radio8 maakt er studentenradio.
  • Den Haag telt inmiddels ook enkele organisaties die gelieerd zijn aan studies. Zij delen in Beehive één ruim kantoor. Het zijn Custodia, de studievereniging van de opleidingen Security Studies en Crisis & Security Management, IRSA, van de advanced master International Relations and Diplomacy en Ciros, een community van de studenten International Relations and Organisations.

Ruimtes voor algemeen gebruik en kantoorfaciliteiten

  • De grootste ruimte is de common room van ESN en kan ook door andere verenigingen worden gebruikt, mits de activiteit open staat voor alle studenten. Deze common room heeft (als enige) een keuken.
  • De zaal van The BUZZ voor yoga en dans kan ook worden gereserveerd voor culturele evenementen.
  • In Beehive zijn op vrijwel elke verdieping vergaderruimtes die kunnen worden gereserveerd.

Een vingerafdruk geeft na de officiële openingsuren toegang tot het gebouw.

Tekst: Corine Hendriks
Fotografie: Nicole Romijn
Mail naar de redactie

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.