Universiteit Leiden

nl en
Magdalena Moons smeekt haar verloofde Francisco Valdez de bestorming van Leiden nog een nacht uit te stellen, 1574: scène uit de Tachtigjarige Oorlog, Simon Opzoomer, 1840 - 1850
Rijksmuseum

Maand van de Geschiedenis in het teken van opstand

De Maand van de Geschiedenis gaat dit jaar terug naar tijden van oproer en verzet. Van de tachtigjarige oorlog en het Leidsch Ontzet, de vergissing van Troelstra tot ons slavernijverleden. Bekijk de televisieserie, lezingen en publicatie van Leidse experts deze maand.

Bekijk de televisieserie Over 80 Jaar Oorlog

Eind 16e eeuw komen Nederlandse onderdanen in opstand tegen het wettige Spaanse gezag. Wat begint met ontevredenheid van een minderheid groeit uit tot een oorlog die meer dan een mensenleven zal gaan duren. Van Groningen tot Brussel, van Den Briel tot Groenlo, overal barst de strijd los. En vaak doet die strijd merkwaardig modern aan. Terrorisme, propaganda, executies, radicalisering, shock and awe; allemaal thema’s die moeiteloos terug zijn te vinden in de oorlog die van 1568 tot 1648 werd gevoerd.

In een 7-delige televisieserie brengt de NTR vanaf 28 september, iedere vrijdag om 21.05 uur op NPO 2 de verhalen over de 80-jarige oorlog die overal in het land te vinden zijn. Heel wat Leidse (oud-) docenten en onderzoekers werkten mee aan deze televisieserie. 

Lees meer

3 October University: Ariadne Schmidt over vrouwen in het verzet

Ariadne Schmidt, bijzonder hoogleraar voor de Geschiedenis van de Leidse Stadscultuur, neemt voor de 3 October University het publiek mee terug in de tijd om het verhaal van ‘legendarische’ vrouwen uit de Gouden Eeuw tot leven te brengen. 

Volgens de overlevering was Magdalena de vrouw die Leiden van de Spaanse belegering redde. Zij beloofde de Spanjaard Francisco de Valdés dat ze met hem zou trouwen als hij de beslissende aanval op Leiden zou uitstellen, wat er tot toe leidde dat het water uit de doorgestoken dijken de tijd had om hoog genoeg te stijgen.

Lees meer over 3 October University

6 oktober: Pop-up college Opwinding op het Malieveld! De ‘vergissing van Troelstra’

Henk te Velde, hoogleraar Nederlandse Geschiedenis geeft ijdens de Museumnacht in Den Haag op 6 oktober een pop-upcollege over de mislukte socialistische revolutie van Troelstra. 

Den Haag is het politieke hart van het land, ook 100 jaar geleden was dit al zo. In deze tijd van onrust en demonstratie hield sociaaldemocratisch leider Pieter Jelles Troelstra een vlammend pleidooi voor de socialistische revolutie. Maar snel kwam de tegenbeweging tot een hoogtepunt in een enorme georganiseerde demonstratie op het Haagse Malieveld. Koningin Wilhelmina en prinses Juliana werden door een grote menigte toegejuicht. Het volk leek in grote meerderheid achter de monarchie en de democratie te staan. In ieder geval ontbrak het draagvlak voor een socialistische coup tegen de parlementaire democratie. Troelstra had zich “vergist”.

Lees meer

Eigendomsstrijd. De geschiedenis van slavernij en emancipatie in Suriname

Eigendomsstrijd van historicus Karwan Fatah-Black, expert op het gebied van Nederlandse koloniale geschiedenis, is een helder en toegankelijk boek dat nieuwe inzichten biedt in het debat over het Nederlands slavernijverleden. Het beschrijft de geschiedenis van slavernij en emancipatie in Suriname. 

In de straten, huizen en erfjes van Paramaribo was de controle van de slavenhouder moeilijk vol te houden. Daar begon een vrije groep de fundamenten van een eigen gemeenschap te leggen. Terwijl de slavenhouders streden voor de controle over hun eigendom, zochten in de stad en aan de waterkant de slaven hun wegen naar vrijheid.

Aan de hand van de levens van deze grondleggers beschrijft Karwan Fatah-Black in Eigendomsstrijd de periode die voorafging aan de definitieve afschaffing van de slavernij in 1863. Het resultaat is een prachtig boek dat nieuw licht werpt op het Nederlandse slavernijverleden en de erfenis daarvan.

Lees meer

De Maand van de Geschiedenis is het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Samen met honderden culturele, toeristische, literaire en mediaorganisaties wordt geschiedenis onder de aandacht gebracht bij miljoenen Nederlanders.

Bannerfoto: Magdalena Moons smeekt haar verloofde Francisco de Valdés de bestorming van Leiden nog een nacht uit te stellen, 1574: scène uit de Tachtigjarige Oorlog, Simon Opzoomer, 1840 - 1850 (Rijksmuseum)

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.