Universiteit Leiden

nl en

Festival | Museumnacht Den Haag

Pop-upcollege: Opwinding op het Malieveld!

Datum
zaterdag 6 oktober 2018
Serie
Pop-upcolleges Den Haag
Locatie
Tweede Kamergebouw
Lange Poten 4
Den Haag
Zaal
Statenpassage

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

In samenwerking met Prodemos en de Tweede Kamer geeft hoogleraar Henk te Velde een pop-upcollege tijdens de Museumnacht Den Haag op 6 oktober. Het pop-upcollege vindt plaats in de Statenpassage van de Tweede Kamer.

Dit college wordt twee keer gegeven: 
Ronde 1: 20:45uur
Ronde 2: 21:30uur

Opwinding op het Malieveld! De ‘vergissing van Troelstra’.

Den Haag is het politieke hart van het land, ook 100 jaar geleden was dit al zo. In deze tijd van onrust en demonstratie hield sociaaldemocratisch leider Pieter Jelles Troelstra een vlammend pleidooi voor de socialistische revolutie. Op 11 november 1918 in Rotterdam en een dag later in de Tweede Kamer in Den Haag. Maar snel kwam de tegenbeweging op 18 november tot een hoogtepunt in een enorme georganiseerde demonstratie op het Haagse Malieveld. Koningin Wilhelmina en prinses Juliana werden door een grote menigte toegejuicht. Het volk leek in grote meerderheid achter de monarchie en de democratie te staan. In ieder geval ontbrak het draagvlak voor een socialistische coup tegen de parlementaire democratie. Troelstra had zich “vergist”. Het waren belangrijke tijden voor de democratie. Een jaar eerder, in 1917 werd het algemeen mannenkiesrecht ingevoerd. Kort daarop, in 1919, volgde het algemeen vrouwenkiesrecht.

Dit college laat je nadenken over wat nu ‘echte’ democratie is: goede regels maar ook meedoen en overtuiging. En dat allemaal in het politieke hart van Den Haag!

Meer informatie

Voor meer informatie over de Museumnacht: 
www.museumnachtdenhaag.nl en www.museumnachtdenhaag.nl/nl/activity/pop-up-college-vergissing-van-troelstra

Pop-upcolleges

De universiteit wil haar kennis op een laagdrempelige manier delen met de stad. Daarom wordt in 2018 een reeks pop-upcolleges georganiseerd tijdens bestaande festivals maar ook op kleinschalige plekken waar mensen samenkomen. Op deze manier hoopt de universiteit ook mensen te bereiken die niet vanzelfsprekend toegang hebben tot wetenschappelijke kennis. De onderwerpen van de pop-upcolleges zijn dan ook uiteenlopend: van voeding, tot stress of de herkomst van ons DNA.

Data en locaties

Een overzicht van de aankomende pop-upcolleges is beschikbaar in onze agenda.

Contact

Meer informatie over de organisatie van de pop-upcolleges? Neem contact op met Ellen Ruifrok.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.