Universiteit Leiden

nl en

Ambtenaren gaan samenwerken in Leidse escape room

De Gemeente Leiden gaat een door studenten ontwikkelde escape room structureel gebruiken om medewerkers te leren over samenwerken. Voor hun praktijkopdracht bedachten drie studenten van het Leiden Leadership Programme ‘Escaperoom 107: Het Geheim van de Archieven’. Het doel: de ontwikkeling van persoonlijk leiderschap bij ambtenaren.

Jaarlijks krijgen ongeveer 23 teams van het Leiden Leadership Programme een praktijkopdracht bij een van de partnerorganisaties van de Universiteit Leiden. Daarin krijgen masterstudenten de kans om bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties van binnenuit te leren kennen. Als eindopdracht leveren de studenten een bijdrage aan een vraagstuk van die organisatie, zoals de escape room in het geval van de Gemeente Leiden. ‘Studenten hebben een frisse blik en ze hebben er in ons geval een dynamisch instrumentarium van gemaakt’, aldus projectleider Leontien van der Kroon (Gemeente Leiden).

Vertrouwen

Masterstudenten Eva, Kirsten en Jan ontwikkelden de escape room dit voorjaar, met als belangrijkste doel om de organisatieprincipes van de Gemeente Leiden spelenderwijs bij ambtenaren onder de aandacht te brengen. Het gaat daarbij onder meer over transparantie, het stellen van de juiste prioriteiten en het geven van vertrouwen. ‘Het was niet gemakkelijk om deze principes in een escape room te verwerken’, legt Eva uit. ‘Daarom hebben we veel gesprekken gevoerd, die als basis voor de escape room hebben gediend.’

'Het had wel geholpen als we alles samen hadden gedaan'

Tijdens de Kennisdag van de gemeente afgelopen juni werd de escape room voor het eerst gespeeld. ‘Van alle activiteiten zat deze als eerste vol en iedereen was erg enthousiast’, aldus Van der Kroon. De begeleiding van het spel was in handen van de studenten van het LLP, die naderhand met de deelnemers terugblikten op de ervaring. Kirsten: ‘Daarin hebben we aangestuurd op reflectie over wat ze nou eigenlijk hebben gedaan tijdens het spel.’

Het LeidsePlein

Eén van de vragen aan de groep ambtenaren, die elkaar nog maar zijdelings kende, was de mate waarin de samenwerking succesvol was. ‘We hebben de taken goed verdeeld en werkten aan een gezamenlijk doel. Dat helpt natuurlijk’, aldus een van de deelnemers. ‘Het had wel geholpen als we alles samen hadden gedaan, dan hadden we het geheel beter begrepen.’

De escape room blijkt zo succesvol dat de Gemeente Leiden hem nu definitief in gebruik heeft genomen als teambuildingsactiviteit. Van der Kroon: ‘De directie van de gemeente heeft de aftrap gedaan. Ze zijn ontsnapt en vonden het hartstikke leuk.’ Daarmee staat deze groep boven aan het Leadership Board. ‘Om bovenaan te komen moet je naast een snelle tijd, ook de locatie en coördinaten van de bom ontdekken. Op die manier kun je niet zomaar aan alle slotjes morrelen, maar moet je echt aan de slag met het spel.’

De groep die uiteindelijk bovenaan eindigt krijgt een speciale vermelding op het ‘LeidsePlein’, het intranet van de gemeente. ‘Dat worden dan hun 15 minutes of fame.’

(IJT)

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.