Universiteit Leiden

nl en

Leidse online cursus behoort tot de beste ter wereld

Een online cursus van de Universiteit Leiden over de Europese Unie behoort tot de beste 50 MOOCs ter wereld. Dat maakte MOOC-platform Class Central bekend.

Class Central stelde de lijst samen op basis van recensies van gebruikers. Daaruit bleek dat de online cursus EU policy and implementation: making Europe work! van bestuurskundehoogleraar Bernard Steunenberg zeer hoog gewaardeerd werd. Hij vertelt hoe de Europese Unie beleid maakt, en hoe dit beleid vervolgens wordt geïmplementeerd door nationale, regionale en lokale overheden in de verschillende lidstaten. Dat doet hij aan de hand van bestaande Europese wet- en regelgeving over luchtverontreiniging en migratie.

Recensies

Van de 36 recensies op Class Central is het overgrote deel zeer positief over de gratis cursus van Steunenberg. Maar liefst 83 procent van de beoordelaars geeft de cursus het maximale aantal van vijf sterren. De cursus geeft ‘een zeer compleet en integraal beeld van de verschillende EU-mechanismes’, schrijft één van de deelnemers. Anderen noemen de cursus ‘zeer leerzaam en bruikbaar in de academische wereld’ en ‘uitdagender dan de gemiddelde online cursus’.

EU concreter maken

‘Ik denk dat de kracht van deze MOOC is dat we Europese besluitvorming een stuk concreter maken,’ zegt een trotse Steunenberg. ‘Je leert de Europese Unie in vijf intensieve weken vanuit een heel ander perspectief kennen. Deelnemers leren namelijk inzien dat Europese besluitvorming een duidelijke weerslag heeft op de eigen leefomgeving, maar ook dat er manieren zijn om het Brusselse beleidsproces vanaf lokaal niveau te beïnvloeden.’

Gratis cursussen

De Universiteit Leiden investeert de laatste jaren flink in online cursussen. Momenteel biedt de universiteit maar liefst 25 gratis cursussen aan op Coursera, en is daarmee een van de grotere universiteiten. Volgens Steunenberg dient dit een tweeledig doel. ‘Het is een mooie manier om de naamsbekendheid van de Unversiteit Leiden te vergroten, en op die manier studenten te werven. Maar ik gebruik de videocolleges ook in mijn eigen onderwijs, als toevoeging aan de hoorcolleges. Zo kan ik mijn studenten een mooie mix aanbieden waarmee ze online en offline kunnen leren.’

Volwassen

‘We hebben sinds de eerste MOOC in 2013 veel geleerd over het digitaliseren van onderwijs en hoe dit de campus kan ondersteunen,’ zegt Tanja de Bie, die als projectcoördinator bij het Online Learning Lab verantwoordelijk is voor het produceren en verspreiden van de Leidse MOOCs. ‘Volgens onze Onderwijsvisie hebben we bovendien een rol in het helpen oplossen van maatschappelijke vraagstukken. De bekroonde MOOC van prof Bernard Steunenberg laat goed zien hoe hier een bijdrage aan kan worden geleverd. Online onderwijs is in vijf jaar tijd volwassen geworden.’

Ook een MOOC volgen?

Bekijk alle gratis online cursussen van de Universiteit Leiden op Coursera.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.