Universiteit Leiden

nl en

Gastlezing Criminologie: steek je vinger op en bouw aan je netwerk

Waar kun je zoal komen te werken als afgestudeerd criminoloog? Hebben criminologen die al werken nog ambities? En die borrel na een symposium, is het echt zo belangrijk om daarvoor te blijven hangen? Dat en meer kwam ter sprake bij de interactieve gastlezing voor studenten Criminologie in de facultaire Introductieweek.

150 eerstejaarsstudenten Criminologie waren woensdag 5 september afgekomen op de lezing in de fraaie Stadsgehoorzaal in het centrum van Leiden, waar drie gastsprekers onder de vakkundige leiding van opleidingsdirecteur Maarten Kunst in gesprek gingen en vertelden over hun studie en carrière: Linda van Oostendorp, projectleider bij het Regionaal Informatie en Expertise Centrum (RIEC); Tom Molenaar, beleidsmedewerker bij de politie Rotterdam-Rijnmond en Nikita Rombouts, veiligheidsadviseur bij de gemeente Lansingerland.

Jaloers

“Ik ben jaloers op jullie, jullie gaan allemaal een geweldige tijd tegemoet”, zegt Rombouts tegen de studenten. “Studeren is zoveel meer dan colleges en tentamens.” In 2008 begon zij met de opleiding Criminologie aan de Universiteit Leiden. Nadat ze in 2012 de master Veiligheidsbeleid en Rechtshandhaving had afgerond, ging ze aan de slag bij de politie. Ze had toen al een half jaar stage gelopen bij de Dienst Nationale Recherche, onder meer bij het team Mensenhandel. “Ik hield mij daar onder meer bezig met motorclubs en ik sprak geregeld met prostituees. Dat was ontzettend gaaf om te doen.”

Inmiddels werkt ze als veiligheidsadviseur voor de gemeente Lansingerland, waar ze de burgemeester adviseert over onder meer de aanpak van jeugdcriminaliteit. Ook is ze aanspreekpunt van het buurtpreventieteam, waarbij buurtbewoners bijvoorbeeld rondes lopen om inbraken en overlast tegen te gaan.

Nikita Rombouts
Nikita Rombouts

Rombouts heeft genoeg tips voor de studenten. “Durf je vinger op te steken in de collegezaal en laat je niet ontmoedigen door saaie colleges. Ik begrijp soms nu pas waarom ik bepaalde colleges heb gevolgd.” Ook adviseert ze de studenten om altijd kritisch te blijven. Ze laat een korte film zien, waaruit blijkt dat een 112-melding en het sporenbeeld een bepaalde kant op kunnen wijzen, maar de waarheid soms toch echt anders ligt. Tot slot is ook netwerken heel belangrijk: “Ik heb er spijt van dat ik niet vaker in de kroeg zat in mijn studententijd. Juist door te netwerken heb ik mijn eerste baan bij de politie gevonden.”

Gedwongen

Dat wordt beaamd door Linda van Oostendorp, die tussen 2010 en 2014 de bachelor Criminologie volgde in Leiden. Ze werd lid van de studievereniging CoDe, waardoor ze “gedwongen werd vrienden te maken”. Krijgen studenten het met al die nevenactiviteiten niet veel te druk? “Je hoort nu veel over stress bij studenten, maar laat je niet gek maken en maak keuzes. Als je denkt dat een activiteit naast je studie je verder helpt, doe het dan.”

Inmiddels werkt ze als projectleider bij het RIEC, dat samenwerking faciliteert tussen gemeenten, de politie, de Belastingdienst en het Openbaar Ministerie bij de aanpak van criminaliteit. Daar kwam ze terecht mede dankzij haar contact met Joanne van der Leun, hoogleraar aan en momenteel decaan van de Leidse Rechtenfaculteit.

Maak het verschil

Als projectleider bij het RIEC krijgt Van Oostendorp zo nu en dan te maken met Tom Molenaar, de derde gastspreker. Tussen 2002 en 2007 studeerde hij Criminologie in Leiden en nu is hij beleidsmedewerker bij de politie Rotterdam-Rijnmond. “Durf te vragen, probeer nieuwe dingen en maak het verschil”, luidt zijn drieledige advies aan de aankomend criminologen.

Molenaar volgde vakken op andere universiteiten in Nederland en bezocht ook in Hamburg colleges. Zo ontdekte hij dat het er bij het onderwijs in Duitsland heel anders toegaat dan hier in Nederland. En als het gaat om het maken van verschil: dit doe je volgens Molenaar door de wereld al tijdens je studie te verbeteren. Daar hoort bij dat je misschien iets langer dan vier jaar over de studie doet, maar dat is, als je je tijd goed besteedt, niet erg. Zo was hij student-assistent van hoogleraar Recht en Veiligheid Erwin Muller, een functie waarin hij veel leerde en veel contacten legde met professionals in het werkveld.

De lezing vond plaats in de Stadsgehoorzaal in Leiden
De lezing vond plaats in de Stadsgehoorzaal in Leiden

Rombouts, Van Oostendorp en Molenaar hebben als criminoloog inmiddels hun plek in het beroepsleven gevonden. Valt er voor hen nog iets te leren? Uit de zaal komt de vraag wat nu nog hun ambities zijn. Van Oostendorp wil graag hoofd van het RIEC worden en misschien ooit nog promoveren. Rombouts antwoordt dat ze graag nog eens een wetenschappelijk artikel wil publiceren, omdat ze het belangrijk vindt om kennis over te dragen aan studenten en vakgenoten. Ook Molenaar heeft ambities in die richting: hij wil vaker studenten begeleiden.

Het woord netwerk komt in de verhalen van de gastsprekers geregeld bovendrijven en dat is bij de vragenronde van studenten niet anders. Hoe belangrijk is je netwerk voor je carrièrekansen? Alle drie geven aan dat dit heel belangrijk is, maar dat het niet alles bepaalt. “Het gebeurt vaak dat je door iemand  uit je netwerk wordt gewezen op een vacature, maar uiteindelijk moet je wel zelf solliciteren”, zegt Van Oostendorp. “Je bent niet bij voorbaat al aangenomen.” Molenaar vult aan: “Het is vaak een combinatie van je netwerk en je cv.” En hoe bouw je zo’n netwerk op, als beginnende student? “Bezoek symposia, congressen en lezingen”, tipt Rombouts. “En wees brutaal: vraag interessante mensen om hun contactgegevens.”

Nuttig

De meeste aanwezige studenten blijken al aan het netwerken geslagen. “Ik ben al lid geworden van de studievereniging”, zegt Sanne (18) na de lezing. “Uit deze lezing wordt maar weer eens duidelijk hoe belangrijk een goed netwerk is.” Ook de 18-jarige Chris heeft veel opgestoken van de bijeenkomst. “Ik heb veel goede voorbeelden voorbij horen komen, zoals het student-assistentschap. Ik wist niet dat dat zo belangrijk was voor je studie en je loopbaan.”

Tot slot zijn de studenten ook wijzer geworden over de mogelijkheden op de arbeidsmarkt. “Het is dus niet zo dat elke criminoloog bij de gemeente terechtkomt, zoals je weleens hoort”, zegt Amber (20). “Er zijn blijkbaar nog veel meer plekken om te werken. Het is heel nuttig om te horen hoe deze sprekers uiteindelijk op hun plek zijn terechtgekomen.”

Foto's: Monique Shaw

Bekijk hier meer foto's.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.