Universiteit Leiden

nl en

Roeland Merks krijgt volledige aanstelling bij wiskunde en biologie

Per 1 juli krijgt Hoogleraar Mathematische Biologie Roeland Merks een volledige aanstelling bij de Universiteit Leiden. Voor deze uitbreiding was Merks één dag per week werkzaam bij het Mathematisch Instituut (MI). Zijn vernieuwde aanstelling verdeelt hij evenredig over het MI en het Instituut Biologie Leiden (IBL).

Droombaan

‘Als mathematisch bioloog onderzoek ik biologische vragen met behulp van wiskundige methoden’, legt Merks uit. ‘Dat werkt het best als ik bij het IBL werk, zodat we vragen kunnen oplossen die daadwerkelijk aan de biologie bijdragen en de nieuwe inzichten ook experimenteel kunnen toetsen. In de meest interessante gevallen zijn nieuwe wiskundige tools en inzichten nodig om dit mogelijk te maken. Daarvoor is de verbinding met het MI onontbeerlijk. Deze positie bij zowel wiskunde als biologie brengt me in contact met studenten en onderzoekers in beide vakgebieden. Dit is voor mij echt een droombaan.’

1,5 miljoen voor lekke bloedvaten

Merks, voorheen werkzaam bij het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) in Amsterdam, kreeg eerder dit jaar een Vici-beurs van 1,5 miljoen om lekke bloedvaten aan te pakken. Met deze beurs gaat Merks aan het werk met zowel wiskundigen en experimenteel biologen. ‘Zo hoop ik eraan bij te dragen de biologie kwantitatiever te maken. Biologie kan haast niet meer zonder dynamische modelvorming. Ik hoop het onderwijs in modelvorming te bevorderen aan studenten biologie en wiskunde, met als overkoepelend doel om ze op te leiden in interdisciplinair werk. Dit probeer ik nu al met mijn interdisciplinaire cursus Multiscale Mathematical Biology. Die wordt gevolgd door biologen en wiskundigen, en ook door studenten uit andere studies zoals biofarmaceutische wetenschappen en natuurkunde.’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.