Universiteit Leiden

nl en

Pop-upcollege: Help, ik pieker!

Klinisch psycholoog Bart Verkuil verzorgde op 7 juli op het Zeehedenfestival in Den Haag een pop-upcollege over piekeren. ‘Een piekerhalfuur inplannen kan helpen.’

‘Wie van jullie piekert er wel eens?’ Bij de eerste vraag van Bart Verkuil gaan bijna alle handen van de aanwezigen in Hotel Sebel omhoog. Verkuil vertelt in het derde pop-upcollege over waarom we piekeren, wat de gevolgen ervan zijn én wat we er tegen kunnen doen.

Piekeren is menselijk

‘Piekeren is niet meer dan een menselijke reactie op dreiging, en een aanzet tot actie,’ legt Verkuil zijn publiek uit. Het is vergelijkbaar met de reactie die dieren hebben op stress: vechten of vluchten. ‘Anders dan dieren kunnen mensen heel goed over de toekomst nadenken, en daarom hebben mensen een verlengd stressmoment: piekeren.’ Regine Mulders, aanwezig bij het college, vindt de nuance tussen piekeren en gewoon nadenken lastig. Verkuil legt uit dat piekeren een stroom van negatieve en oncontroleerbare gedachten is, en meestal ook een poging om problemen op te lossen.

Bart Verkuil legt uit waarom we piekeren, en wat we er tegen kunnen doen.
Bart Verkuil legt uit waarom we piekeren, en wat we er tegen kunnen doen.

Thuispiekeraar of mee naar het werk?

‘Ik vind een piekerhalfuur waar Bart Verkuil over vertelde een hele goede tip,’ zegt Angelique Mesker, zelf werkzaam in de psychiatrie. ‘Zeker als je aan het werk bent is het vervelend als piekergedachten je afleiden, dan kun je deze beter parkeren en er later rustig over nadenken.’ Jerry Snellink werkt op een mbo-college en neemt zijn gepieker ook vaak mee naar zijn werk. ‘Ik ben er dan de hele dag mee bezig. Bart noemde mindfulness als tip, en dat heb ik zelf ook geprobeerd.’ ‘Ik ben meer een thuispiekeraar,’zegt Regine Mulders. ‘Op mijn werk ben ik bezig met andere dingen.’

Meer anti-piekertips

Zelf gebruikt Bart Verkuil sporten én het indelen van problemen als oplosbaar of (voorlopig) onoplosbaar als medicijn tegen piekeren. ‘Piekeren werkt namelijk niet altijd bij het oplossen van problemen, zeker niet als je je zorgen gaat maken over het piekeren. Uiteindelijk kan piekeren zelfs voor gezondheidsproblemen zorgen: nekpijn, concentratieproblemen, of vernauwde bloedvaten.’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.