Universiteit Leiden

nl en

Bredero tegendraads gelezen

Bredero (1585-1618) was vermaard om zijn kluchten en blijspelen en schreef maar één tragedie. Volgens Olga van Marion en Tim Vergeer streden de hoofdpersonen Rodd’rick en Alphonsus daarin niet om een jongedame, maar om elkaar.

In de Gouden Eeuw was theater een belangrijke bron van vermaak. Een van de beroemdste theaterschrijvers van die tijd was Gerbrand Adriaenszoon Bredero. Beroemd om zijn kluchten blijspelen, schreef Beredero maar één tragedie: Rodd'rick ende Alphonsus (1616).

In deze tragedie strijden twee jonge ridders om de hand van een jongedame. Althans, dat is van oudsher de gangbare interpretatie in de literatuurgeschiedenis. Leidse neerlandici Olga van Marion en Tim Vergeer zijn een andere, gewaagder mening toegedaan: Rodd’rick en Alphonsus strijden niet om een jongedame, maar om elkaar.

Bekijk de video

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.