Universiteit Leiden

nl en

Universiteiten van Leiden, Delft en Rotterdam willen toe naar gezamenlijke samenwerking met China

Chinese universiteiten hebben grote ambities binnen de internationale top van het hoger onderwijs. Welke kansen levert dat op voor onderzoekers van de universiteiten in Leiden, Delft en Rotterdam? Universiteitsmedewerkers van de drie universiteiten bespraken het op 21 maart.

De verschillende universiteiten hebben ieder al hun eigen samenwerkingsverbanden met China, maar het idee is nu om de expertise van de drie universiteiten te bundelen en zo ook gezamenlijke projecten met China op te zetten. Dat is hard nodig, zei de Leidse rector magnificus Carel Stolker: ‘De internationale concurrentie binnen excellent onderzoek neemt voortdurend toe. Tegelijkertijd zien we dat China veel investeert in internationalisering, en daar kunnen ook Nederlandse universiteiten van profiteren. Daarom is het verstandig om onze krachten te bundelen met partners. Dat doen we al in het samenwerkingsverband Leiden-Delft-Erasmus (LDE), maar het is goed om ook onze samenwerking met China via dit verband te bundelen.’

Gezamenlijke verkenning

Rob Fastenau, voormalig decaan aan de Technische Universiteit Delft, heeft een lange staat van dienst als het gaat om samenwerking met Chinese universiteiten. Hij stelde een gezamenlijke verkenning voor van de mogelijkheden om de samenwerking met Tsinghua-universiteit versterken, aangezien de schaal van deze universiteit (afgemeten aan academische output) vergelijkbaar is met de alliantie Leiden-Delft-Erasmus. In een workshop werd vervolgens gekeken wat ervoor nodig is om die samenwerking verder te ontwikkelen. Denk daarbij aan summer schools, gezamenlijke leiding over onderzoek, en uitwisseling van studenten en medewerkers. Interessante onderzoeksgebieden zijn de circulaire economie en cryo-elektronmicroscopie.

In de andere workshop werden criteria onderzocht voor veelbelovende thema’s voor samenwerking en profilering in China. Leiden-Delft-Erasmus heeft onder meer een goede reputatie op het gebied van multidisciplinaire thema’s als ruimtevaartrecht en stedelijke ontwikkeling.

Deens voorbeeld

De volgende keynotespreker was Morten Laugesen, directeur van het Sino-Danish Center. Hij vertelde hoe acht Deense universiteiten al langer een gemeenschappelijk samenwerkingsverband hebben met de University of Chinese Academy of Sciences (UCAS). Het Deense model rust op drie pijlers: onderzoek, onderwijs en industrie. De vestiging van de Deense industriële organisatie Industriens Fond in China was een belangrijke factor in het benutten van de activiteiten van de Deense universiteiten. Een andere belangrijke succesfactor was politieke steun, bijvoorbeeld in de vorm van het bezoek van de Deense premier aan China. Laugesen: ‘De weg van idee naar werkelijkheid is lang en moeizaam, en loopt altijd anders dan je had verwacht of gepland. Wees pragmatisch en blijf oplossingsgericht denken.’

'Veel interesse en enthousiasme'

Dit symposium is nog maar de eerste stap in een langlopend proces, zei organisator Geert de Snoo, decaan aan de Universiteit Leiden. Maar hij was opgetogen over het resultaat van de dag. ‘Ik heb veel oprechte interesse en enthousiasme gezien voor een verdere verkenning van de mogelijkheden voor een samenwerking tussen Leiden-Delft-Erasmus en China. Volgens veel deelnemers is het verstandig om samen te werken, maar moeten we klein en vanaf de basis beginnen. Daarnaast moeten een gezamenlijke topdelegatie naar China en een gezamenlijke ontvangst van Chinese delegaties haalbaar zijn.’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.