Universiteit Leiden

nl en

Universiteit Leiden versterkt samenwerking met China en Zuid-Korea

‘China is een academische krachtpatser geworden en daarom breidt de Universiteit Leiden haar samenwerking met universiteiten in dit land graag uit’. Een delegatie onder leiding van rector magnificus Carel Stolker bezocht China en Zuid-Korea, om partnerschappen te vernieuwen en uit te breiden.

De Leidse delegatie bezocht in China twee universiteiten, Tsinghua University en Xi'an Jiaotong University. Met deze instellingen zijn nieuwe samenwerkingsovereenkomsten zijn gesloten, onder andere over een gezamenlijke Summer School en joint PhD-programma, en over de uitwisseling van hoogleraren en onderzoekers. In Zuid-Korea werden onder meer de Sungkyunkwan University en Yonsei University bezocht, om de mogelijkheden voor samenwerking te verbreden. Ook stonden in beide landen ontmoetingen met toekomstige studenten en met Leidse alumni op het programma.

Intensieve samenwerking met Tsinghua University

Sinds de ondertekening in 2016 van een brede samenwerkingsovereenkomst is Tsinghua University in Beijing een strategische partner van Universiteit Leiden. Deze Chinese universiteit behoort tot de top-50 van universiteiten wereldwijd. Rector Carel Stolker sprak met vice-voorzitter Yigong Shi van Tsinghua en zij tekenden een aantal nieuwe samenwerkingsovereenkomsten. De Leidse Rechtenfaculteit en Tsinghua Law School gaan bijvoorbeeld een gezamenlijke Summer School ontwikkelen over The Frontiers of Children's rights in China. Ook gaat de Leidse Sterrewacht een samenwerking aan met de afdeling Astrofysica van de Chinese universiteit, en stellen beide universiteiten beurzen beschikbaar voor het volgen van Summer Courses aan de partneruniversiteit.

Uitwisseling van studenten en onderzoekers

Professor Yigong Shi van Tsinghua is blij met de afspraken: ‘De Universiteit Leiden staat bekend om de hoge kwaliteit van haar onderzoek en is een belangrijke partner van Tsinghua University. Het tekenen van deze overeenkomsten zal onze samenwerking in een aantal belangrijke gebieden verder versterken en maakt uitwisseling van onze studenten en onderzoekers steeds makkelijker.’ Stolker sluit zich daarbij aan: ‘Ik ben erg enthousiast en ik vind het belangrijk dat beide partners er voordeel van hebben.’

De Leidse delegatie en de Chinese afvaardiging van de Tsinghua University, op de campus in Beijing.

Xi'an Jiaotong University

De Leidse faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen heeft de banden met Xi'an Jiaotong University (XJTU) in Xi’an, verder aangehaald. Bij het bezoek aan deze universiteit tekende decaan Geert de Snoo een serie nieuwe overeenkomsten. Geert de Snoo werd vergezeld door professor Fons Verbeek van het LIACS en professor Hubertus Irth van het LACDR. XJTU en de Faculteit W&N gaan een gezamenlijk promotietraject op touw zetten en zullen regelmatig hoogleraren en onderzoekers tussen beide instellingen worden uitgewisseld. Dit laatste gaat binnenkort van start: als eerste zullen Marcello Bonsangue (LIACS) en Gerard van Westen (LACDR) van plek wisselen met respectievelijk Xiaohong Guan en Kai Ye uit Xi’an.

In gesprek met aankomende studenten

Ook was op XJTU een speciaal evenement voor Chinese studenten die in Leiden een master of promotietraject willen doen. De ongeveer 200 studenten spraken via Skype met Chinese studenten die al aan de Universiteit Leiden studeren of promoveren.

Alumnibijeenkomst

Een ander hoogtepunt van het bezoek was het alumni-evenement op de Nederlandse Ambassade in Beijing, waar ruim vijftig alumni, zowel Chinees als Nederlands, bijeenkwamen. Zij werden toegesproken door het hoofd van de economische missie, Elske Smith. De rector sprak over de nieuwe initiatieven voor buitenlandse alumni van de Universiteit Leiden, zoals het Mentornetwerk, en over de ontwikkelingen op de campus in Den Haag. Hoogleraar Frank Pieke vertelde over de resultaten van het onderzoek dat hij in 2016 deed naar de ervaringen van Chinese studenten met wonen en studeren in Nederland (zie ook het boek van Garrie van Pinxteren & Frank Pieke: Nederland door Chinese ogen - Van groepstoerist tot internetjournalist, Uitgeverij Balans 2017).

CWTS

In een eigen programma in Beijing sprak hoogleraar en directeur CWTS, Paul Wouters, over wereldwijde university rankings, ontwikkeling van academisch onderzoek in China en onderzoeksevaluatie op een goed bezocht seminar dat was georganiseerd door de Nederlandse Ambassade. Vervolgens was er een paneldiscussie over deze onderwerpen met Kang Xiaoling  van Elsevier en prof.  Liying Yang  van de National Science Library of Chinese Academy of Sciences.

De alumni-bijeenkomst op de Nederlandse Ambassade in Beijing

Zuid-Korea

De rector van de universiteit bracht de week daarvoor ook een bezoek aan Zuid-Korea. Carel Stolker was hier op uitnodiging van de Korea Foundation, een organisatie die de economische, academische en culturele samenwerking stimuleert van Zuid-Korea met de rest van de wereld. Samen met andere onderwijsbestuurders uit de hele wereld werd de rector geïnformeerd over het onderwijs in Zuid-Korea en de samenwerkingsmogelijkheden, en over de stand van zaken met Noord-Korea.

Interviews met landelijke dagbladen

Het bezoek van de Nederlandse delegatie trok de aandacht van twee landelijke Zuid-Koreaanse dagbladen, JoongAng Ilbo en Maeil Business Newspaper. Dat leidde tot twee interviews waarbij onder meer de visie van de Universiteit Leiden op het Zuid-Koreaanse onderwijs en onderzoek aan de orde kwam. Ook ging het over de carrièreperspectieven voor Zuid-Koreaanse studenten die in Nederland hebben gestudeerd, en omgekeerd.

Sungkyunkwan University

Na een kort bezoek aan National Seoul University bezocht Carel Stolker veel uitvoeriger Sungkyunkwan University (SKKU). Deze universiteit werkt samen met de Leidse universiteit op het gebied van Azië Studies. Met een brede delegatie van decanen onder leiding van voorzitter Chung Kyu Sang zijn ter plekke mogelijkheden verkend om de samenwerking te verbreden.

Yonsei University

Ook een bezoek aan Yonsei University stond op het programma van de rector en Remco Breuker, hoogleraar Korea Studies. Yonsei, een van de topuniversiteiten in Korea, is momenteel een belangrijke uitwisselingspartner voor de Leidse studenten van Korea Studies. Zij krijgen hier op hoog niveau taalonderwijs, volgen vakken over Zuid-Korea en werken er aan hun afstudeerscriptie. Met de voorzitter van Yonsei, professor Yong-Hak Kim, verkent de Leidse universiteit nu ook nieuwe mogelijkheden van uitwisseling voor Leidse en Koreaanse studenten uit andere opleidingen.

Alumni event

Ook in Seoul was er een bijeenkomst voor alumni en relaties. De samenkomst op de residentie van de Nederlandse ambassadeur (en alumnus), mr. Lody Embrechts, bood de gelegenheid om de banden met de ambassade verder aan te halen. De Universiteit Leiden is immers de enige Nederlandse universiteit met een opleiding Koreaans. Ook hier waren weer veel jonge Koreaanse studenten aanwezig die nadenken over een master of een promotie in Leiden.

Rector Carel Stolker in gesprek met twee alumni in Zuid-Korea.
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.