Universiteit Leiden

nl en

Natuurkundige Michel Orrit nieuw lid KNAW

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) kiest haar leden uit een select gezelschap van vooraanstaande onderzoekers. Op 17 september installeert de KNAW 21 nieuwe leden, waaronder Leids natuurkundige Michel Orrit.

Orrit legde de basis voor de enkel-molecuul-optica. Hij ontwikkelde een gevoelige techniek die met laserlicht van specifieke golflengtes individuele moleculen laat oplichten. Eerst lukte dit alleen nog bij fluorescerende moleculen, maar later breidde Orrit die techniek uit zodat het ook werkt bij 'donkere' moleculen. Een van zijn meest recente wapenfeiten is het waarnemen van losse eiwitten met behulp van een goud-nanodeeltje. De technieken van Orrit helpen om allerlei fysische en chemische processen in levende materie te ontrafelen. Orrit ontving in 2017 de Spinozaprijs—de hoogste Nederlandse wetenschappelijke onderscheiding.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.