Universiteit Leiden

nl en

De complexiteit van Groningen en vertrouwen

Sinds de gasbevingen in Groningen worden ‘vertrouwen’ en ‘overheid’ daar niet zomaar meer met elkaar geassocieerd. Dat leverde de casus op van de Honours Class ‘Gaswinning in Groningen en het fenomeen van vertrouwen in de overheid’, waarin studenten erachter kwamen hoe complex een begrip als ‘vertrouwen’ is en welke factoren daarin een rol spelen.

‘De gaswinning in Groningen is een heel beladen onderwerp waardoor iedereen zich er iets bij voor kan stellen’, legt docente Chris de Kruif (Staats- en bestuursrecht) uit. ‘Daarom hebben we die casus als rode draad gekozen, omdat vertrouwen in de overheid anders wel heel erg abstract blijft.’ De Kruif verzorgde de Honours Class samen met Georgina Kuipers, die haar promotieonderzoek doet naar vertrouwen in de overheid. ‘Hoe meer ik over Groningen las, hoe complexer het werd’, legt Kuipers uit. ‘Een van de leerdoelen van deze Class was dan ook om studenten die complexiteit te laten voelen.’

Kennisuitwisseling

De deelnemers aan de Class kwamen uit alle disciplines. Student Floor Stuurwold (Rechten en Bestuurskunde) begreep soms niet wat ze met natuurkundige grafieken moest, maar ‘ik kon natuurkundestudenten dan wel weer helpen met de juridische aspecten van het verhaal’. Die kennisuitwisseling tussen de studenten vond Kuipers erg leuk om te zien. ‘Dan komen ze erachter hoe verkokerd ze eigenlijk al zijn en hoe weinig sommige studenten bijvoorbeeld weten over de technische aspecten van een beving.’

Vormvrij denken

Voor de eindopdracht van de Class mochten studenten zelf een vorm kiezen. ‘Het verschil in disciplines was al heel groot en we hebben besloten om die handicap nog wat verder door te voeren’, lacht De Kruif. Floor gebruikte voor haar eindopdracht bijvoorbeeld verschillende krantenkoppen, om daarmee een beleidscyclus te illustreren. ‘Uiteindelijk kreeg ik plezier in het uitknippen en structuren van het materiaal, maar zo’n vrije opdracht zou voor mij niet altijd geschikt zijn’, licht ze toe. Student Micha Voogt (Rechten) sluit zich daarbij aan. ‘Door interdisciplinair onderwijs komt vormvrij denken vanzelf al wel, daar is zo’n vrije opdracht niet voor nodig.’

Landsbelang

Wat de studenten in ieder geval helder is bijgebleven, is de complexiteit van het gaswinningsvraagstuk. ‘Individueel is het heel schrijnend, maar we kunnen gewoon niet zomaar stoppen. Dan gaat de kachel uit’, weet Micha inmiddels. ‘En daar zit precies het probleem met het vertrouwen; dat het land belangrijker is dan de bewoners’, vult Floor hem tot slot aan.

Mede door de gastsprekers uit verschillende disciplines - o.a. taalkunde, rechten en bodemonderzoek - kijken De Kruif en Kuipers voldaan terug op de Class. ‘Van al die gastsprekers heb ik zelf ook weer wat geleerd over Groningen’, aldus Kuipers enthousiast. Betekent dat dat er volgend jaar een vervolg komt? ‘Dat gaan we bekijken. Vertrouwen in de overheid is altijd actueel, maar wellicht ligt er dan een andere casus voor, bijvoorbeeld Schiphol’, besluit Kuipers.

De Kruif en Kuipers kijken voldaan terug op de class
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.