Universiteit Leiden

nl en

De olijke tweeling en de geheime jungles in de stad

In het tv-programma Vroege Vogels lieten Marvin en Kevin Groen (26) de vaak ondergewaardeerde natuur in de stad zien - zoals de rattenparadijzen in Amsterdam. Kijkers stemden massaal af op de vrolijke ‘Leidse’ tweeling. Hoe beïnvloeden ze elkaars studie en werk?

‘Waar zijn die hallucinerende planten ook al weer?’, vraagt Kevin als hij samen met Marvin door de Hortus botanicus, hun favoriete plek in Leiden, struint. De broers wonen tegenwoordig in Rotterdam, maar zijn nog altijd verbonden aan de Universiteit Leiden. Kevin heeft hier Biologie gestudeerd en startte vorig jaar zijn promotieonderzoek in Leiden. Marvin studeert dit jaar af in Biologie en rondt daarnaast zijn studie Bos- en Natuurbeheer in Wageningen af.

Marvin

‘Hee daar vliegt weer een halsbandparkiet…’, merkt Marvin op. Kevin: ‘Sinds iemand er een paar heeft laten ontsnappen vanuit een Amsterdamse zolderkamer is hun aantal explosief gegroeid in Nederland.’ De gebroeders Groen maken voortdurend elkaars zinnen af. ‘We vinden bijna altijd dezelfde dingen interessant en dat werkt stimulerend. Als hij iets leuks vindt, ga ik het vaak ook doen en andersom’, verklaart Marvin later. Kevin: ‘Dat komt omdat we hetzelfde DNA hebben’, zegt hij half grappend, half ernstig.

Kevin

Vroege Vogels

De redactie van het tv-programma Vroege Vogels raakte ook gecharmeerd van het aanstekelijke enthousiasme van de mediagenieke bebaarde broers. Marvin liep er in 2016 stage en liet een filmpje zien dat hij samen met Kevin opnam voor een lokale Rotterdamse omroep. Hierin tonen de broers de natuur in de stad - zoals een indrukwekkende kolonie spreeuwen op Rotterdam Centraal. Vroege Vogels gaf de tweelingbroers een eigen rubriek waarvoor ze onder andere een liefdevolle reportage maakten over de vele duizenden ratten in Amsterdam. De ruim 300 tot 400.000 kijkers per uitzending bleken hun super enthousiaste, soms wat stuntelige duopresentatie zeer te waarderen. Binnenkort horen de broers of ze weer een rubriek mogen presenteren in het nieuwe seizoen.

Kevin: ‘We krijgen veel positieve reacties. Op de universiteit, op straat of in het café. We vinden het belangrijk om mensen warm te maken voor de natuur, want dan gaan ze er ook beter mee om.’ Is Freek Vonk, die ook presenteert en onderzoek doet, een voorbeeld? Kevin: ‘Nee, ik vind het wel leuk dat hij mensen enthousiasmeert. Dat doet hij goed, je merkt dat vooral kinderen dol op hem zijn. Marvin: ‘Bij hem moet het altijd spectaculair, Crocodile Dundee- achtig zijn. Maar dieren zijn op zichzelf al zo mooi, je hoeft ze daarvoor niet allemaal op te pakken.’

Waar komt hun liefde voor de natuur vandaan? Marvin: ‘We gingen met onze ouders altijd de natuur in en we hebben in elke provincie wel vijf keer gekampeerd.’ Kevin: ‘We hadden ook een heel leuke biologieleraar op de middelbare school die van de avontuurlijke kant van de biologie hield, zoals veldwerk doen in the middle of nowhere.’ 

Veldonderzoek op Borneo en in de Himalaya

Na de middelbare school probeerden ze nog wel ieder hun eigen weg in te slaan. Marvin ging Technische Aardwetenschappen studeren in Delft, maar stapte na twee maanden over op Biologie in Leiden (‘ik kwam er al snel achter dat de studie vooral draaide om oliewinning en wilde wat groeners’). Kevin koos voor Life, Science & Technology, een gezamenlijke opleiding van de Universiteit Leiden en de TU Delft. In zijn derde jaar ging hij een keer met Marvin mee naar een practicum. ‘We moesten een vis ontleden. Of een rat. Ik vond het geweldig en ging toen ook Biologie studeren, naast Life Sciene & Technology.’

Niet lang daarna gingen de broers op veldcursus in Borneo om daar onder andere kikkersoorten te onderzoeken. Later bestudeerden ze de vogeldiversiteit in de Himalaya. Marvin: ‘Dat was heftig en koud: drie maanden lang trokken we met ons tentje door het gebergte, ’s nachts was het  vaak -20 graden.’  

Leeuwen en albatrossen

Kevin is in 2017 begonnen aan zijn promotieonderzoek over de impact van menselijk handelen op het dieet van leeuwen in Kenia. Gaan leeuwen anders eten als er bijvoorbeeld meer hekken om parken worden geplaatst? ‘Ik doe prooitellingen en neem monsters van leeuwenpoep en analyseer wat ze gegeten hebben.' Hoe hij zich zou kunnen verweren tegen aanvallende leeuwen weet hij nog niet, ‘dat hoor ik binnenkort’. Marvin: ‘Ik heb onderzoek gedaan op Spitsbergen, daar moest ik altijd een geweer bij me hebben om me te kunnen verdedigen tegen ijsberen.’ Hij studeert dit jaar af en dan zou hij ook graag promotieonderzoek willen doen, in een veel kouder oord. ‘Mijn droom is om een albatroskolonie te bestuderen op South Georgia, een eiland tussen Zuid-Amerika en Antartica.’

Welke vaardigheid of ervaring uit Leiden is hen het dierbaarst?

Dat is niet het Leidse verenigingsleven, al vermaken ze zich via vrienden soms prima op Catena. Marvin zegt stelllig: ‘Mijn meest waardevolle ervaring is het wegwijs worden in de taxonomie bij Naturalis. Ik gebruikte monsters van grondboringen uit het laatste ‘oerbos’ van Nederland en determineerde de schildjes van kevers. Leiden staat bekend om dit soort onderzoeksstages bij Naturalis die heel leerzaam zijn en superleuk.’

Kevin: ‘Ik ben heel blij met de combinatie Life Science & Technology en Biologie. Hierdoor heb ik al tijdens mijn bachelor veel geleerd over DNA-onderzoek.’ Marvin: ‘Dat is de toekomst! Vroeger schepte je met een netje alle vissen uit het water en ging je die vervolgens uitgebreid onderzoeken. Nu hoef je maar een monster uit het water te nemen en je weet wat er leeft. De ouderwetse ecoloog gaat waarschijnlijk uitsterven. Kevin is een beetje mijn toekomst aan het ruïneren.’ Kevin: ‘Nee hoor, het komt wel goed.’

(LvP)

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.