Universiteit Leiden

nl en

Onze best gelezen artikelen van 2017

Van hoogbegaafde kinderen tot de sociale achterstand van Curaçao en van een student in oorlogstijd tot Noord-Koreaanse monumenten in zuidelijk Afrika: een selectie van onze best gelezen artikelen van het afgelopen jaar.

‘Sociale achterstand Curaçao werd opzettelijk in stand gehouden’

Op Curaçao deed de Nederlandse kolonisator vanaf de negentiende eeuw een vergaand beroep op de katholieke kerk. Missionarissen brachten niet alleen onderwijs en zielzorg voor de katholieke Afro-Curaçaoënaars, maar ook sociale orde en rust. Hier hing echter een prijskaartje aan. De afstand tot goed onderwijs en maatschappelijk-politieke deelname bleef voor veel Curaçaoënaars groot, zegt historica Margo Groenewoud.

Lees meer >

Hoogbegaafde kinderen evenveel gebaat bij uitleg als leeftijdsgenootjes

Van hoogbegaafde kinderen wordt vaak gedacht dat zij vanzelfsprekend op de top van hun kunnen presteren. Psycholoog Bart Vogelaar ontdekte dat ook deze groep met training en uitleg op een test vooruitgang boekt. Bijzonder genoeg gaan ze daarin precies gelijk op met hun leeftijdsgenootjes.

Lees meer >

Waarom zuidelijk Afrika vol staat met Noord-Koreaanse monumenten

Noord-Koreaanse arbeiders ontwierpen en bouwden in zuidelijk Afrika talloze monumenten, musea en andere gebouwen, laat geschiedenisstudent Tycho van der Hoog zien in zijn masterscriptie. Het zijn belangrijke inkomsten voor een land dat op het politieke wereldtoneel behoorlijk geïsoleerd is geraakt.

Lees meer >

Meisjes kunnen autisme beter verbloemen dan jongens

Meisjes met autisme hebben relatief goede sociale vaardigheden, waardoor autisme bij hen vaak niet wordt herkend. Autisme manifesteert zich bij meisjes anders dan bij jongens. Over dit onderzoek publiceren psycholoog Carolien Rieffe en collega’s van Centrum Autisme en INTER-PSY (Groningen) in het Wetenschappelijk Tijdschrift Autisme.

Lees meer >

Student in oorlogstijd

Jacques Waisvisz (98) is een van onze oudste, nog levende, alumni. Als Joodse student moest hij in de Tweede Wereldoorlog zijn studie voortijdig staken. Hoe blikt hij daar op terug en hoe verliep zijn leven daarna? ‘Men geloofde eerst niet dat de situatie hier ook zo ernstig zou worden.’

Lees meer >

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.