Universiteit Leiden

nl en

'Te vroeg om conclusies te trekken over referendum'

De Nederlandse democratie staat er goed voor volgens een onderzoek van denktank IDEA (Institute for Democracy and Electoral Assistence). Alleen op het gebied van directe democratie scoort Nederland slecht. Oost-Europese landen doen het wat dat betreft een stuk beter.

Wim Voermans
Wim Voermans

Een voorbeeld van directe democratie is het referendum. Wim Voermans, hoogleraar staats- en bestuursrecht, is voorstander van het referendum en vindt het veel te vroeg om te concluderen dat het referendum niet heeft gebracht wat we hadden gehoopt. Voermans stelt in een uitzending van EenVandaag: ‘We zijn niet gewend aan een referendum. Tot nu toe hebben politici de verkiezingsstrijd op weg naar een referendum verkeerd aangepakt. Ze zagen dat als een vlakke touretappe waar je aan het eind vlamt. Terwijl het een Formule 1 –wedstrijd is waar je van begin tot eind je best moet doen. Dan pas kun je winnen.’

Volgens Voermans kun je met het referendum bepaalde kwalen van de democratie genezen. ‘Burgers gaan bijvoorbeeld in 2012 naar de stembus en de regering neemt in 2014 een beslissing. De wereld kan in twee jaar tijd erg veranderen. Bovendien heeft over die beslissing niets in verkiezingsprogramma’s gestaan dus de politiek weet niet wat de bevolking vindt.’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.