Universiteit Leiden

nl en

Interview Gerrit-Jan Zwenne over gedrag van politie op social media

Gerrit-Jan Zwenne, hoogleraar Recht en de Informatiemaatschappij, heeft een interview gegeven aan De Monitor, het onderzoeksjournalistieke programma van de KRO-NCRV, over het gedrag van politie op social media.

'Kennelijk wil men het publiek inzicht geven in hoe de politie te werk gaat. Dat is een gerechtvaardigd doel, maar dat betekent niet dat je de privacy van iemand die met de politie in aanraking komt mag schenden’ zo stelt Zwenne. Hij is van mening dat de politie het risico op herkenning zou moeten uitsluiten. Zelfs als iemand toestemming geeft voor het plaatsen van een foto of video op social media, is dat niet voldoende volgens hem.

Tijdens het interview beoordeelt Zwenne een tweet van een wijkagent. ‘Ik vind het een schokkend beeld. Ik vraag me af of het nodig is. Waar dient dit voor? Inzicht geven in het werk van de politie, dat is één ding, maar moet je daarom iemand om die reden en op deze manier beschadigen? Weegt dat op tegen elkaar? Ik denk het niet. Het is onnodig beschadigend.’ 

 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.