Universiteit Leiden

nl en

Elastisch Leidenfrost-effect op cover Nature Physics

Een natuurkundige publicatie van eerste auteur Scott Waitukaitis en groepsleider Martin van Hecke heeft de cover gehaald van Nature Physics. Het artikel beschrijft het nieuw ontdekte elastische Leidenfrost-effect, dat verklaart waarom hydrogel balletjes piepend rondspringen in een hete pan.

Het begon allemaal met een filmpje dat fysicus Scott Waitukaitis tegenkwam op YouTube. De stuiterende balletjes die met hoge piepgeluidjes op en neer springen in een hete pan inspireerden hem dusdanig dat hij besloot een voorstel te schrijven voor een NWO Veni-subsidie. De rest is geschiedenis: Waitukaitis ontving de beurs, ontdekte een nieuw effect en kreeg zijn artikel gepubliceerd in Nature Physics, dat nu zelfs de cover haalt in de geprinte versie.

Lees hier het hele verhaal over de ontdekking die Waitukaitis deed binnen de onderzoeksgroep van Martin van Hecke. Check hier het huidige nummer van Nature Physics, met dit artikel op de cover.

Na de online publicatie kreeg het artikel al ruime media-aandacht, van onder meer De Volkskrant, NRC, The Washington Post en RTL-nieuws.

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.