Universiteit Leiden

nl en

Eerste Informatics Ladies Day groot succes

Vrijdag 17 november maakten zo’n 40 meiden uit 5 en 6-vwo kennis met het vakgebied Informatica tijdens de eerste Informatics Ladies Day.

De Informatics Ladies Day werd georganiseerd door VHTO, Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek en LIACS (Leiden Institute of Advanced Computer Science), het informatica-instituut van de Universiteit Leiden. Wat houdt de studie informatica in? Wat is het arbeidsperspectief voor informatici? En waarom is het belangrijk dat meer vrouwen in de IT-sector gaan werken? Vragen die tijdens de dag beantwoord werden door informaticastudentes, docenten en vrouwelijke professionals uit het bedrijfsleven, de industrie en de wetenschap.

Van speeddaten tot zelf programmeren

Dagvoorzitter Esther van Luit, werkzaam voor Cyber Risk Services bij Deloitte en een rolmodel voor andere meisjes en vrouwen met een interesse in techniek en cybersecurity, interviewde informaticastudentes.  

Dagvoorzitter Esther van Luit

Tijdens de speeddates met vrouwelijke informatici van verschillende onderzoeksinstellingen en bedrijven ontdekten de scholieren wat mogelijk is met informatica. Door big data en nieuwe technologieën, zoals zelflerende robots en cyber security, is er steeds meer behoefte aan mannen én vrouwen met kennis  van informatica. Florine Went, Delivery Manager bij Microsoft, benadrukte dat je een beter product kunt creëren als je een divers team hebt. Natuurlijk gingen de meiden ook zelf aan de slag: de eerste stappen in de wereld van programmeren werden gezet én de wetten van Darwin werden losgelaten op computercodes.

Speeddates met vrouwelijke informatici

Wat vinden de scholieren zelf?

Milou en Jessica bezochten de Informatics Ladies’ Day vanuit Amstelveen, waar zij in 6-vwo het vak informatica volgen. Jessica: ‘Ik vind het een leuk vak. Ik vind het leuk om het eindresultaat te zien dat ik zelf heb gecreëerd. Je maakt eigenlijk iets tastbaars voor andere mensen, bijvoorbeeld een app.’ Milou hoorde op de Open Dag over de Informatics Ladies’ Day. ‘Vandaag kun je meer de diepte in en kom je meer te weten over de studie-inhoud. Ik vond het verrassend om te zien dat het toekomstperspectief zo verschillend is. Je kunt met de opleiding Informatica in veel verschillende branches werken,’ aldus Milou.

Milou en Jessica

Josephine, Laurentine en Rozemarijn zitten in 5-vwo. De decaan van hun school in Wassenaar vertelde enthousiast over de Informatics Ladies’ Day. Josephine: ‘Hij raadde ons aan om hier heen te gaan. Leuk om te zien dat de professionals veel verschillende banen hebben.’ Rozemarijn vult aan: ‘Ik ben naar de Informatics Ladies’ Day gekomen om meer informatie over de studie te krijgen. Tijdens deze dag kun je veel vragen stellen aan docenten, studenten en alumni, dat is erg fijn. Bijvoorbeeld welke vakken belangrijk zijn. Veel van de professionals gaven aan dat zij ook niet meteen dachten aan een carrière in de techniek. Leuk om te zien dat je ook op latere leeftijd nog de overstap kunt maken.’ Ook Laurentine vindt het opvallend dat veel van de professionals een adviseursfunctie hebben, ‘dat had ik niet verwacht.’

Josephine, Laurentine en Rozemarijn tijdens de speeddate

Samenwerking VHTO en Universiteit Leiden

VHTO organiseert in samenwerking met onderwijs en bedrijfsleven verschillende activiteiten voor meisjes om de participatie van meisjes en vrouwen in de wereld van bèta, techniek en ICT te vergroten. De Informatics Ladies Day is een landelijke activiteit, die in Leiden naast de Open Dagen en het Proefstuderen wordt georganiseerd.

Foto's door Liesbeth Dingemans

De enthousiaste scholieren
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.