Universiteit Leiden

nl en

Allard Altena is mentor: ‘Maak gebruik van andermans werkervaringen’

Alumnus Allard Altena (27) is de mentor van de maand. Hij werkte bij het Openbaar Ministerie en is nu toezichthouder bij de Autoriteit Financiële Markten. Hij wil graag zijn brede ervaring delen met studenten en jonge alumni. Misschien wel met jou?!

Waarom heb je je ingeschreven als mentor?

‘Ik wil studenten helpen hun weg te vinden op de arbeidsmarkt. In 2012 studeerde ik af in Strafrecht en Encyclopedie en filosofie van het recht. Als voormalig student weet ik hoe belangrijk het is dat je de praktijk leert kennen, want tijdens de studie leer je natuurlijk vooral de theorie. Het is fijn als iemand je kan vertellen hoe een werkdag er uitziet en dat je een beter beeld krijgt van wat het werk precies inhoudt. Het is ook altijd goed om met een mentor te bespreken hoe je iets in je loopbaan kunt aanpakken. Die wijst je misschien op aspecten waar je zelf niet aan had gedacht. Zo ontstaan er vaak betere oplossingen.’

Allard Altena: 'Een mentor wijst je misschien op aspecten waar je zelf niet aan had gedacht.'

Hoe heb je zelf de praktijk leren kennen?

‘Ik heb meerdere stages gelopen om erachter te komen wat ik wilde gaan doen na de studie. Dankzij mijn stages bij de Hoge Raad, het Openbaar Ministerie en een maatschappelijke organisatie wist ik beter welke kant ik uitwilde. Ik heb ondertussen ook zelf stagiairs begeleid en dan zie ik weer hoe nuttig zo’n stage is omdat je veel meer inzichten krijgt. Rechtenstudenten overwegen vaak de advocatuur, maar met deze studie kun je nog zoveel meer kanten uit.’

Hoe verloopt jouw carrière tot nu toe?

‘Ik ben begonnen als parketsecretaris bij het OM. Een parketsecretaris bereidt voor een officier van justitie strafzaken voor. Daarna werd ik beleidsadviseur, ook bij het OM. Nu ben ik toezichthouder op de beleggingsmarkten bij de Autoriteit Financiële Markten. Ik krijg energie van juridisch werk, van goed in een dossier duiken en er het beste uit te halen. In mijn vrije tijd werk ik daarnaast als buitenpromovendus aan mijn onderzoek over de relatie tussen de regering en het parlement. Dus ik kan ook vertellen hoe het is om promotieonderzoek te doen. Ik zou studenten adviseren goed in het mentorbestand te kijken en gebruik te maken van andermans werkervaringen. Wie weet tot sprekens!’

 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.