Universiteit Leiden

nl en

Open Dag: 'Welke studie past bij mij?'

Het was 14 oktober weer een drukte van jewelste in de zonovergoten binnenstad van Leiden. Enkele duizenden scholieren en hun ouders bezochten de Open Dag. Bij de informatiemarkt in de Pieterskerk spraken we enkele studiekiezers met elk hun eigen vragen, twijfels en overwegingen.

Max (16), 5 vwo, uit Delft

‘Ik ben me vandaag nog vrij breed aan het oriënteren. De studies waar ik in ieder geval wil gaan kijken zijn geneeskunde, criminologie, psychologie en sterrenkunde. Het is fijn dat je hier in één keer over veel verschillende studies meer te weten kunt komen. Ik ga dus gewoon kijken wat de dag brengt. De stad ziet er in ieder geval al heel mooi uit.'

Max

Eva (16), 5 vwo, uit Rijswijk

‘Ik wil vandaag vooral bij veel verschillende studies even gaan kijken. Filosofie volg ik nu op de middelbare school en dat vind ik erg leuk. Toch ga ik dat denk ik niet als hoofdstudie doen, misschien als bijvak ofzo. Ik ben net gaan kijken bij de presentatie van Politicologie en dat vond ik interessanter dan verwacht. Vooral het internationale gedeelte. Later wil ik misschien wel naar het buitenland gaan, dus dat zou dan een leuke combinatie zijn. De keuze voor Leiden is wel wat makkelijker. Mijn broer en zus studeren hier al en daar hoor ik altijd goede verhalen van.’

Eva

Dex (17), 6 vwo, uit Hoorn

‘Ik weet gelukkig al ongeveer wat ik volgend jaar wil gaan doen. Het wordt sowieso iets technisch, maar ik twijfel nog tussen Molecular Science & Technology, Informatica en Natuurkunde. Ik ben beter in Scheikunde en Natuurkunde, maar van Informatica heb ik een duidelijker beeld van wat het inhoudt. Ik wil ook nog wel in Delft gaan kijken, maar dat is voor mij qua reizen niet heel handig. Wel hoorde ik net dat er vanuit Leiden bij technische studies steeds meer wordt samengewerkt met andere universiteiten, dus dat zou dan wel een goede oplossing kunnen zijn.’

Dex

Lori (15), 6 vwo, uit Nijmegen

‘Criminologie of Rechten lijken me al een tijdje heel leuk. Vooral de waarom-vraag vind ik interessant en beide studies staan in Leiden ook vrij hoog aangeschreven. Toch merkte ik de laatste tijd dat ik een beetje vastliep. Ik heb niet zoveel tijd meer om te kiezen en wil dus toch nog even iets breder oriënteren. Daarom ben ik vandaag ook aan het kijken bij andere studies zoals Security Studies en Linguistics. Ik vind het heel fijn dat je hier ook echt studenten kunt spreken over de opleidingen. Zo lijkt Security Studies in Den Haag me nu ook wel leuk.’

Lori

Sam (18), tussenjaar, uit Voorschoten

‘Toen ik vorig jaar slaagde voor de middelbare school wist ik nog niet zo goed wat ik wilde studeren. Ik was er toen gewoon nog niet echt aan toe. Nu lijkt de Academische Pabo me al een tijdje heel leuk. Ik heb het idee dat je daar meer mee kunt dan de gewone Pabo, en het ligt me denk ik ook meer dan Pedagogische Wetenschappen omdat ik tijdens mijn studie graag ook praktisch bezig ben. Ik heb niet echt bij andere universiteiten gekeken omdat de inhoud van de opleiding volgens mij overal wel ongeveer hetzelfde is. Leiden is voor mij eigenlijk vooral gemakkelijk vanwege de reistijd.’

Sam

Nadine (15), 4 vwo, uit Zoetermeer

‘Ik ben eigenlijk geïnteresseerd in alles. Daarom kom ik ook nu alvast kijken om een idee te krijgen van welke studies er allemaal zijn. Iets technisch lijkt me leuk, omdat je dan vooral praktisch bezig bent met problemen oplossen, maar voorlopig ben ik nog meer algemeen aan het oriënteren. Ik vind Leiden sowieso een erg mooie stad en je hebt hier in ieder geval genoeg keuze.’

Nadine
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.