Universiteit Leiden

nl en

Zwenne: 'Spionerende burgers nemen grote risico's'

De man die vorige week een terreuralarm in Rotterdam veroorzaakte is volgens zijn advocaat geen terrorist maar een terroristenjager. Hij probeert jihadisten uit de tent te lokken om de inlichtingendiensten te helpen.

Gerrit-Jan Zwenne

Volgens Gerrit-Jan Zwenne, hoogleraar recht en de informatiemaatschappij, is het niet verboden voor inlichtingendiensten en andere autoriteiten om informatie van burgers in ontvangst te nemen. Zwenne vergelijkt het voorval in Trouw met een winkeloverval: ‘Dan mag de politie de camerabeelden vorderen, op basis van het wetboek van strafvordering, maar dat kan een hoop gedoe opleveren. Het is eenvoudiger als de winkelier de beelden vrijwillig verstrekt.’

De autoriteiten mogen daarentegen burgers geen opdracht geven om inlichtingen te verzamelen: ‘De politie mag niet zeggen: we hebben een verdachte op het oog, ga erachteraan. Dan ben je de wettelijke waarborgen aan het omzeilen,’ zegt Zwenne.

Volgens Zwenne blijkt uit het voorval in Rotterdam dat het zeer riskant is om als particulier achter criminelen of terroristen aan te gaan: ‘Als particulier loop je grote risico's wanneer je je voor iemand anders uitgeeft. Inlichtingendiensten mogen dat alleen onder heel strikte voorwaarden, zodat gewaarborgd is dat er geen ongelukken gebeuren.’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.