Universiteit Leiden

nl en

Voermans: 'Informatiehuishouding overheid achteropgeraakt'

Burgers en journalisten die de documenten willen inzien van de overheid kunnen sinds jaar en dag een beroep doen op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB). Als de overheid inzage weigert, dan is de WOB een breekijzer. Op initiatief van GroenLinks en D66 kwam er een nog transparantere wet, de Wet Open Overheid (WOO). Deze wet is echter gestrand in de Eerste Kamer.

‘De informatiehuishouding van de overheid is achteropgeraakt,’ dat stelt Wim Voermans, hoogleraar staats- en bestuursrecht in Nieuwsuur (item begint na 19:45 minuten). Dit leidt ertoe dat burgers steeds vaker bij de overheid aankloppen om informatie. ‘De WOO verplicht de overheid met informatie naar buiten te komen en je hebt het recht om toegang te krijgen tot deze informatie. De wet gaat uit van de gedachte dat de overheid van ons allemaal is en dus ook de informatie die de overheid heeft.’

Wil de overheid overheid eigenlijk wel openheid geven? 'Volgens de overheid is openheid eigenlijk maar hinderlijk en duur voor overheid. Terwijl het juist de bedoeling is dat wij kunnen meekijken wat de overheid doe,' aldus Voermans

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.