Universiteit Leiden

nl en

eLaw onderzoekt cyber agent technology voor inlichtingendiensten

In opdracht van Tracks Inspector, een bedrijf dat innovatieve software ontwikkelt, doet eLaw onderzoek naar cyber agent technology voor inlichtingen- en veiligheidsdiensten.

Cyber agent technology is technologie die cyber agents (online actoren) ondersteunt in een online omgeving door bepaalde taken te automatiseren. Een typisch bijvoorbeeld is het verzamelen van informatie door virtuele identiteiten die online gesprekken aangaan met personen die zich op het internet bevinden, bijvoorbeeld via een chatbot functionaliteit. De cyber agent technology van Tracks Inspector werd onder meer ontwikkeld voor het Sweetie 2.0 project van Terre des Hommes. Deze technologie is zodanig vormgegeven dat zeer realistisch een 10-jarig meisje kan worden gesimuleerd dat op internet conversaties kan aangaan met verdachte personen die seksuele interesse tonen voor kinderen, met als doel deze verdachte personen te identificeren.

Eerder heeft eLaw, het Centrum voor Recht en Digitale Technologie van de Universiteit Leiden, onderzoek gedaan naar de juridische aspecten van deze software voor de strafrechtelijke opsporing, maar nog niet voor inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Mogelijk is deze cyber agent technology ook zeer bruikbaar voor inlichtingen- en veiligheidsdiensten in Nederland. Daarom heeft Tracks Inspector gevraagd aan eLaw uit te zoeken hoe de ontwikkelde software zich verhoudt tot het kader van de Wet op de inlichten- en veiligheidsdiensten (WIV), teneinde inzicht te krijgen enerzijds in hoeverre deze software inzetbaar is onder de nieuwe WIV-bevoegdheden en anderzijds in hoeverre deze software inlichtingen- en veiligheidsdiensten kan helpen bij het invullen van nieuwe WIV-verplichtingen omtrent gegevensbeheer, bijvoorbeeld als het gaat om betrouwbaarheid en volledigheid van gegevens of om het bewaren en vernietigen van informatie.

Voor vragen; neem contact op met mr. dr. ir. Bart Custers.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.